Дудь опублікував вирізані фрагменти інтерв'ю з Івангаєм. Цензуру пояснив небажанням показати блогера безглуздим

Інтерв'ю з Івангаєм (зліва) у Дудя (праворуч) було опубліковано 18 березня
Скріншот: вДудь / YouTube
Російський журналіст і блогер Юрій Дудь опублікував у Telegram вирізаний фрагмент інтерв'ю з українським відеоблогером Івангаєм (справжнє ім'я Іван Рудський).

Спершу у відео Дудь запитує у Рудського, як той відреагував на анексію Криму і чи хвилювало його це 2014 року.

"Так проспав, я десь був за кордоном, напевно... Так, звичайно [хвилювало]. Це було щось таким, що мене як підлітка дуже хвилювало", – відповів Івангай.

Також він розповів, що підтримує Майдан і хотів бути на місцевому Майдані у Дніпрі (Рудський родом із Дніпропетровської області).

Дудь поцікавився, як Івангай відреагував на новину про анексію Криму, на що той відповів: "Я радше як спостерігач. Ну а що я зроблю? Я радше спостерігаю, як це обертається в негативну сторону для Росії, і такий: "Воу, ну це погано, навіщо вони це зробили?".

Згадав Рудський і про війну на Донбасі.

"Несправедливо так, там люди вмирають, війна. Це я про Донецьк і Луганськ, там же взагалі жах, там щодня військові сутички. Ось це мене часом розлючувало. Як так? Треба щось робити. Страшно. Це жахливо думати про це. Українській владі доводиться ухвалювати такі рішення військові", – сказав він.

"Ця війна якась нечесна, її ж навіть [президент Росії Володимир] Путін не визнає, він п...здець боїться сказати, що він воює. Це найбільше не подобається, тому що в чесній битві ми б позмагатися, ВВП своє підняли б", – додав блогер, зазначивши, що під чесною битвою має на увазі економічну або медіаконкуренцію.

Також у вирізаному фрагменті Рудський згадує Голодомор і репресії НКВС, від яких постраждали його родичі.

Окремо Дудь пояснив, чому цю сцену вирізали. За його совами, на монтажі викидають усе нецікаве, іноді – те, що могло б бути цікавим, але висловлено настільки недоладно, що це дуже складно і зрозуміти, і просто слухати.

"Такий монтаж нам здається повагою і щодо глядача, і щодо героя. Хвилюєшся, плутаєшся у хронології та в логічних зв'язках, не до кінця розумієш, що хочеш сказати – це нормально, тим паче для людини з мінімальним (про що він сам говорить) досвідом публічних виступів. І так само нормально не брати це до підсумкового монтажу. Тому що наше завдання – не показати героя максимально безглуздим і не назбирати вогненних цитат для заголовків", – підкреслив журналіст.


Контекст:

Івангай – 25-річний український відеоблогер, автор однойменного YouTube-каналу. У 2016 році на його канал підписалося понад 10 млн осіб – у такий спосіб Рудський став першим російськомовним блогером, які досягли цієї позначки. Зараз на канал підписано вже більше ніж 17 млн осіб.

18 березня на YouTube-каналі "вДудь" вийшло двогодинне інтерв'ю з Рудським. У ньому він говорив про свою кар'єру, стосунки з колишньою дівчиною і чому на довгий час пішов із YouTube. Блогер також розповів, що деякий час жив у РФ і йому двічі пропонували російський паспорт, але він відмовлявся. Також Рудський упевнений, що за ним стежили російські правоохоронці через його висловлювання на адресу влади РФ, тому блогер вирішив покинути РФ.

Також в інтерв'ю Рудський назвав Путіна "беземпатичною людиною, яка має досить жорсткі знання пропаганди", і заявив, що "це страшно, що ніхто не контролює такої перекрученої свідомості".

2 травня Івангай заявив, що Дудь вирізав із його інтерв'ю слова про Голодомор і російської агресії проти України.