Екс-беркутівця Гончаренка, підозрюваного у вбивствах на Майдані, випустили з-під варти

Гончаренко спілкувався з суддями за допомогою скайп-зв'язку з Лук'янівського СІЗО
Фото: hromadske.ua

Колишнього співробітника харківської роти спецпідрозділу "Беркут" Віталія Гончаренка обвинувачують у вбивстві трьох майданівців. Його затримали у червні 2016 року.

Апеляційний суд Києва відпустив з-під варти колишнього співробітника харківської роти спецпідрозділу "Беркут" Віталія Гончаренка, підозрюваного у вбивствах активістів Євромайдану, повідомило "Громадське".

Гончаренку обрали запобіжний захід у вигляді особистого зобов'язання. Тепер, згідно з постановою, він зобов'язаний з'являтися за викликом суду. Рішення оскарженню не підлягає.

Представник Генпрокуратури Олександр Ковальчук під час засідання стверджував, що утримання під вартою було необхідне, оскільки Гончаренко не з'являвся на виклики слідчого, передає Цензор.НЕТ.

Адвокат обвинуваченого Валентин Рибін наполягав на необґрунтованості посилення запобіжного заходу.

Сам Гончаренко спілкувався з суддями та іншими учасниками засідання за допомогою скайп-зв'язку з Лук'янівського СІЗО.

Гончаренка разом з іще трьома екс-бійцями "Беркуту" затримали у червні 2016 року в Харкові. Усі четверо на момент затримання працювали в поліції. Двох із них – Олександра Бєлова та Віталія Гончаренка – обвинувачують у вбивстві трьох майданівців 18 лютого 2014 року у Кріпосному провулку, ще двох – у тому, що вони скинули з колонади на Вулиці Грушевського 20 січня 2014 двох мітингувальників. Тоді під вартою опинився лише Віталій Гончаренко.

У листопаді 2016 року харківська поліція клопотала про взяття Гончаренка на поруки, проте суд відмовив у цьому.

4 лютого 2017 року Печерський суд Києва змінив запобіжний захід Гончаренку з утримання під вартою на домашній арешт.

10 березня суд змінив своє рішення і повернув Гончаренка під варту.

Наприкінці 2013-го – на початку 2014 року в Україні відбулися масові протести, які привели до зміни влади. Під час них протестувальникам протистояли правоохоронні органи та найняті владою озброєні бандити (тітушки). За словами екс-генпрокурора Віталія Яреми, лише з 18 до 20 лютого 2014 року було вбито 77 протестувальників, майже 700 осіб тоді дістали поранення.