Ексначальник російської колонії, оголошений у міжнародний розшук, живе в Києві – розслідування

У серпні 2015 року понад 100 ув'язнених ВК №14 звернулося до правозахисників із заявами про катування
Фото: pixabay.com
Колишній начальник виправної колонії №14 у Нижньогородській області РФ Василь Волошин, який організував систему тортур у цій установі, 2020 року приїхав в Україну. Того самого року його затримали, але недавно він вийшов із СІЗО і вільно пересувається країною. Про це 19 квітня повідомило видання "Заборона".

Волошин, якого російська влада оголосила у федеральний і міжнародний розшук 2015 року, втік на Північний Кіпр. Росія не визнає республіки, тому правового механізму екстрадиції з неї немає. Волошин оформив на Кіпрі дозвіл на проживання, привіз туди дружину з дітьми і займався бізнесом, який було оформлено на третіх осіб, пише "Заборона".

"Крім того, він нібито отримував дохід від нерухомості, яка раніше належала ув’язненим колонії №14, – її переоформили на Волошина через лояльні агентства нерухомості. Про це правозахисникам розповіли постраждалі, які були змушені віддати своє житло або переїхати в більш скромні квартири", – зазначили журналісти.

Із Північного Кіпру Волошин переїхав в Україну, в березні 2020 року його затримали і помістили в Лук'янівське СІЗО. Якийсь час екстюремник перебував під домашнім арештом. Зараз, за даними "Заборони", він на волі.

"На початку квітня він був у Кугаївцях (Хмельницької області. – "ГОРДОН"): приїхав на похорон племінника, що підтвердили нам і сусідка Волошиних, і його мати. А вже через кілька днів, за словами тієї ж сусідки, Волошини поїхали до Хмельницького на весілля сестри Василя. Зараз, каже Марія Волошина, її син живе в Києві. За її словами, він працює, але не уточнює де. Разом із ним у Києві перебувають дружина й діти", – написало видання.

РФ вимагала екстрадиції Волошина, однак його не видали, адвокати ексначальника колонії в суді заявляли, що його переслідують у Росії із політичних мотивів.

Юрист Олексій Скорбач сказав, що українська прокуратура могла закрити справу Волошина.

"Його ж звинувачують не в тортурах й убивствах, а в досить дрібних злочинах. Тому, швидше за все, дійсно закінчився термін, Волошин звільнився від домашнього арешту й дуже ймовірно отримав український паспорт, згідно зі ст. 8 закону України "Про громадянство України". Його адвокати в суді зазначали, що за походженням він українець, тут живуть його родичі, і він звертався до міграційної служби України щодо отримання громадянства", – прокоментував юрист.

"Заборона" надіслала запити в Офіс генпрокурора України та Генпрокуратуру РФ, поставивши їм запитання, на якій підставі відмовили в екстрадиції Волошина і чи минули строки притягнення його до відповідальності.

Контекст:

У серпні 2015 року понад 100 ув'язнених ВК №14 звернулося до правозахисників із заявами про катування, вимагання та психологічний тиск. Громадська наглядова комісія почала розслідування смертей трьох засуджених, які померли в колонії у 2014 році під час відбування покарання.

За фактами двох смертей кримінальні справи закрили "у зв'язку з неможливістю встановлення особи, яку має бути притягнуто як обвинуваченого". За фактом третьої смерті кримінальної справи не порушували.

Після прокурорської перевірки у 2015 році Волошину висунули обвинувачення у привласненні чужого майна з використанням службового становища, а також незаконному вирубуванні лісу.

Російська правозахисна організація "Комітет із питань запобігання катуванням" у серпні 2016 року оголосила про готовність виплатити винагороду в сумі 300 тис. руб. (приблизно $4 тис.) за інформацію, яка допоможе затримати Волошина.