Федоров назвав дату запуску паспортів вакцинації в Україні

Федоров розповідав про паспорти вакцинації на нараді у президента
Фото: Михайло Федоров / Facebook
Віцепрем'єр-міністр – міністр цифрової трансформації України Михайло Федоров на нараді у президента України Володимира Зеленського розповів 24 травня, що запуск паспортів вакцинації проти коронавірусу у країні планують 1 липня.

Про це повідомила пресслужба глави держави.

Перед запуском системи її необхідно синхронізувати з відповідними процесами в Євросоюзі, зазначив Федоров.

Окрім того, на нараді говорили, що в Україні зараз вакцинують проти коронавірусу громадян віком від 65 років.

Від початку кампанії з імунізації першу дозу отримало 978 тис. осіб, обидві дози – 76 тис. громадян. У чергу на вакцинацію записалося 584,5 тис. осіб, інформували в МОЗ 24 травня. В Офісі президента уточнили, що 500 тис. осіб зареєструвалися через сайт і портал "Дія".

Контекст:

Про необхідність введення паспортів вакцинації для українців 29 березня говорив президент Володимир Зеленський. Він зазначав, що Україні потрібно розробити свою систему видавання громадянам сертифікатів про імунізацію від COVID-19.

У МОЗ повідомляли, що COVID-сертифікат в Україні міститиме інформацію про вакцинацію, негативні ПЛР-тести або одужання від COVID-19. Дані вноситимуть через електронну систему охорони здоров'я, а сам сертифікат можна буде отримати у лікаря або згенерувати в застосунку або на порталі "Дія".

Одним із перших у світі цифровий COVID-паспорт запровадив Бахрейн, про це 17 лютого писало видання Arab News. 19 лютого сертифікат про вакцинацію проти коронавірусу Green Pass презентувало міністерство охорони здоров'я Ізраїлю. Програму видавання COVID-паспортів для своїх громадян запустив також Китай.

28 березня європейський комісар із питань вакцинації Тьєррі Бретон презентував майбутній європейський сертифікат здоров'я, який підтверджуватиме наявність щеплення проти коронавірусу. Він діятиме з 15 червня 2021 року.

4 травня плани з випуску паспортів про вакцинацію проти COVID-19 підтримали країни "Великої двадцятки" (G20) – Аргентина, Австралія, Бразилія, Великобританія, Німеччина, Індія, Індонезія, Італія, Канада, Китай, Мексика, Росія, Саудівська Аравія, США, Туреччина, Франція, Південна Корея, ПАР, Японія і Європейський союз.

Тестування COVID-паспортів із другого тижня травня почали сім європейських країн – Греція, Іспанія, Італія, Мальта, Болгарія, Естонія і Люксембург.

Водночас у Всесвітній організації охорони здоров'я критично поставилися до ідеї запровадити COVID-паспорти. Глава Європейського регіонального бюро ВООЗ Ганс Клюге зазначав, що поки невідомо, скільки тримається імунітет після щеплення.