Фігурантку справи про вбивство Шеремета Кузьменко відпустили під домашній арешт

Кузьменко провела під арештом вісім місяців
Фото: Тетерук Андрій / Facebook

Апеляційний суд Києва на сьогоднішньому засіданні ухвалив рішення про пом'якшення запобіжного заходу для підозрюваної в убивстві журналіста Павла Шеремета Юлії Кузьменко.

Дитячу лікарку Юлію Кузьменко, підозрювану у справі про вбивство журналіста Павла Шеремета, відпустили з-під варти під домашній арешт. Про це повідомляє "Українська правда".

11 серпня Київський апеляційний суд частково задовольнив клопотання захисту, який просив скасувати арешт Кузьменко. Адвокат у своєму клопотанні вказував, що арешт обґрунтовують вагою інкримінованого злочину, але це суперечить практиці Європейського суду з прав людини.

У суді були присутні політики, які були готові взяти Кузьменко на поруки, – нардеп від "Європейської солідарності" Михайло Бондар, колишній радянський політв'язень Степан Хмара, військовий і колишній народний депутат від "Народного фронту" Андрій Тетерук.

Сторона обвинувачення просила не скасовувати Кузьменко запобіжний захід у вигляді тримання під вартою, однак члени суддівської колегії говорили, що ризики, на які раніше посилалися правоохоронці, вже недійсні, тому що розслідування завершено.

Прокурор вважає, що ризики нібито й надалі залишаються, тому що замовників убивства ще не встановлено і триває слідство.

Судді просили у сторони обвинувачення пояснень зв'язку Кузьменко з невстановленими замовниками. Видання пише, що прокурор не відповів на це запитання прямо.

Кузьменко заарештували в грудні 2019 року. Востаннє тримання під вартою їй продовжили до 13 вересня 2020-го.

Шеремет загинув 20 липня 2016 року в Києві внаслідок підриву машини, яка належала співзасновниці видання "Українська правда", цивільній дружині журналіста Олені Притулі. Прокуратура кваліфікувала інцидент як умисне вбивство, вчинене способом, небезпечним для життя багатьох людей. За версією слідства, журналіста вбили для дестабілізації ситуації в Україні.

12 грудня 2019 року глава МВС Арсен Аваков повідомив про затримання підозрюваних у причетності до вбивства Шеремета. Пізніше того-таки дня Нацполіція назвала імена ймовірних причетних: це військова медсестра Яна Дугарь (суд відправив її під домашній арешт, а 25 травня 2020 року відпустив під заставу), військовослужбовець і музикант Андрій Антоненко (заарештований) і Кузьменко.

Слідчі вважають, що вибухівку під автомобіль Шеремета закладали Кузьменко та Антоненко. Останнього називали організатором злочинної групи. Дугарь нібито займалася "розвідкою": шукала камери відеоспостереження на маршруті змовників.

21 травня стало відомо, що текст підозри змінили. У новій редакції йдеться, що Кузьменко тільки заклала вибухівку разом з Антоненком, але не активувала її.

22 травня поліція повідомила захист підозрюваних про закінчення досудового розслідування.