Фіни увійшли до трійки національностей, які найсумлінніше вивчали українську мову. Вони розповіли, чому почали її вчити

У Фінляндії зростає інтерес до вивчення української мови
Фото: depositphotos.com

За даними статистики застосунку з вивчення іноземних мов Duolingo, у 2023 році найсумлінніше (за середнім часом, витраченим на навчання) вивчали українську мову в Австралії, Канаді та Фінляндії. Видання Yle 18 січня розповіло, чому громадяни Фінляндії цікавляться українською.

22-річний студент юридичного факультету Університету Гельсінкі Йоганнес Маямякі почав вивчати українську на 10-й день після повномасштабного вторгнення Росії в Україну. Він каже, що для нього це можливість ушанувати українців.

Українська мова для Йоганнеса стала третьою іноземною після англійської та шведської. Кириличні літери й деякі звуки спочатку лякали студента. Перші кроки у вивченні української йому допомогли зробити щоденні звернення президента України Володимира Зеленського, ідеться в публікації. За деякий час у мережі Instagram він знайшов викладачку з України й уже за рік навчання вільно заговорив українською. Він також дізнався багато нового про українську історію й культуру.

Студент Гельсінського університету Ееліс Кулоярві роками вивчав російську, а за українську взявся після того, як в його університеті поновили курси цієї мови після дворічної паузи. Тепер він викладає українську жителям Фінляндії на курсах в Українському центрі.

В Інституті освіти для дорослих цьогоріч українську мову вивчало 30 студентів, а наступного року інститут планує запустити ще чотири курси української мови для дорослих. Водночас, як кажуть в інституті, кількість студентів, котрі хочуть вивчати російську, зменшується.

Викладачі інституту опитали студентів, чому вони почали вивчати українську. Окрім прояву солідарності, студенти також прагнуть працевлаштовувати українців і займатися волонтерством, а також мають бажання краще розуміти українські новини та протистояти бажанню Росії знищити українську культуру.

Контекст:

Як повідомило Duolingo, в усьому світі 37% нових учнів вивчають українську мову для спілкування з людьми. Ця частка значно вища, ніж для інших мов – наприклад, із цієї причини навчаються лише 17% із тих, хто вивчає англійську, і 18% – французьку. 2023 року країнами, у яких найбільше учнів вивчали українську мову, були США, Великобританія, Польща, Росія та Україна.