Фірма, якій виділили кошти на кіберзахист Нацполіції та Нацгвардії, розікрала 20 млн грн – СБУ

Під час обшуків правоохоронці вилучили документи фінансово-господарської діяльності та комп'ютерну техніку
Фото: ssu.gov.ua

Співробітники Служби безпеки України викрили київських підприємців, які розкрадали кошти, виділені на захист секретної інформації, що циркулює в державних установах та силових відомствах України. Про це 28 жовтня повідомила пресслужба СБУ.

За попередньою інформацією, підозрювані завдали державі збитків у розмірі 20 млн грн. Розкрадання коштів відбувалося за допомогою махінацій із вартістю робіт. Фігуранти свідомо завищували ціни на власні послуги, а неправомірно отримані гроші виводили через фіктивні підприємства.

Водночас, як наголосили у СБУ, організатором схеми була приватна компанія, яка пройшла сертифікацію Держспецзв'язку та має відповідну ліцензію.

За даними спецслужби, протягом 2018–2019 років фірма обслуговувала Національну поліцію, Національну гвардію України, "Укрзалізницю", Міністерство молоді та спорту, "Украерорух", "Укренерго", Окружний адміністративний суд України та інші відомства.

Під час обшуків правоохоронці вилучили документи фінансово-господарської діяльності та комп'ютерну техніку. Також зафіксовано зберігання посадовими особами фірми із грифом "таємно" на незареєстрованих носіях інформації, що суперечить нормативно-правовим документам у сфері охорони державної таємниці.

Двох фігурантів – директорів фіктивних підприємств – повідомили про підозру за ч. 2 ст. 205-1 Кримінального кодексу України (підроблення документів, що подають для державної реєстрації юридичної особи). Максимальне покарання – обмеження волі на строк до п'яти років.