Фонд соцстрахування України попередив про затримання лікарняних та декретних виплат

Затримання становить 21 робочий день, або 1,8 млрд грн
Фото: depositphotos.com
Затримання з виплатами лікарняних та декретних в Україні пов'язані з додатковим навантаженням, яке Фонд соцстрахування України дістав через пандемію, розповіли у відомстві.

Фонд соціального страхування України попередив про затримання лікарняних та декретних виплат. Про це 15 березня повідомила пресслужба відомства.

"Ми робимо все можливе, аби ви отримали допомогу якнайшвидше, однак сьогодні є затримки у строках фінансування... Тривалість затримки коливається, адже залежить від суми щоденних надходжень до бюджету фонду. На сьогодні затримка складає 21 робочий день, або 1,8 млрд грн", – ідеться в повідомленні.

У фонді зазначили, що не профінансовано також заяви-розрахунки на суму 0,8 млрд грн, строк оплати яких становить 10 робочих днів відповідно до законодавства.

Таку заборгованість фонд накопичив у грудні через різке зростання витрат, зазначили у відомстві.

У фонді додали, що затримання з виплатами пов'язані з додатковим навантаженням, яке фонд дістав через пандемію, зокрема суттєво зросли витрати щодо лікарняних, також на них поклали фінансування самоізоляції українських працівників, страхові виплати медикам.

"Наприклад, у грудні 2020 року фонд прийняв на оплату лікарняні на суму 2,4 млрд грн – на 1,5 млрд грн більше, ніж у грудні 2019-го (0,9 млрд грн). Тож попри те, що із 2021 року щомісячні надходження до бюджету фонду покривають видатки за той же період, накопичена наприкінці минулого року заборгованість призвела до затримки у виплатах допомог", – розповіли у фонді.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Від початку епідемії в Україні підтвердили майже 1,5 млн випадків коронавірусної інфекції, померло 28,4 тис. пацієнтів із COVID-19, видужало 1,2 млн осіб.