Франція розпочне постачання патрульних катерів для України наприкінці 2021 року – посол

Де Понсен: Цей проєкт дуже своєчасний
Фото: Etienne de Poncins / Twitter
Посол Франції в Україні Етьєн де Понсен заявив, що будівництво патрульних катерів для України розпочали у Франції та в Миколаєві в Україні у грудні 2020 року.

Постачання в Україну патрульних катерів, виготовлених французькою компанією "Ocea", розпочнуть наприкінці 2021 року. Про це "Інтерфакс-Україна" повідомив 1 лютого посол Франції в Україні Етьєн де Понсен.

"Будівництво розпочалося у Франції та в Миколаєві в Україні у грудні 2020 року. Постачання почнуться наприкінці 2021 року", – заявив посол.

За його словами, проєкт вартістю €136 млн одержить фінансову підтримку уряду Франції завдяки кредиту казначейства та інвестиційного банку "Bpi France". Посол зазначив, що йдеться про 20 патрульних катерів завдовжки 32 метри.

Він розповів, що суднобудівний завод "Нібулон" – "дуже сильний партнер, молода компанія, але з дуже хорошим досвідом".

"Я був у Миколаєві з міністром [МВС України Арсеном] Аваковим для запуску цього проєкту 22 липня минулого року. Цей проєкт дуже своєчасний. Я впевнений, що він теж буде успішним. Є 20 патрульних катерів довжиною 32 метри. Вони привнесуть новий елемент безпеки в Україну, тому що вони підходять для патрулювання і на річках, і на морі. Можливо, ви знаєте, що конструкцію зроблено з алюмінію, і це дуже важливий елемент для технологій, тому що він легший", – пояснив дипломат.

У березні 2020 року президент Володимир Зеленський схвалив законопроєкт №0025 "Про ратифікацію рамкового договору між урядом України та урядом Франції щодо офіційної підтримки посилення морської безпеки та охорони України". Угода, зокрема, передбачає будівництво і придбання 20 катерів орієнтовною вартістю 4,39 млн грн. Водночас частину катерів (25%) мають побудувати на вітчизняних суднобудівних підприємствах.