Голова Держспецзв'язку Щиголь: Ми працюємо над створенням захищеного мобільного зв'язку для високопосадовців України

Щиголь: Ми займаємося заміною старих телефонних мереж на сучасну IP-телефонію
Фото: cip.gov.ua
Захищений мобільний зв'язок для високопосадовців України та сучасну модель спеціального зв'язку для держорганів створять до кінця 2021 року розповів в інтерв'ю виданню "ГОРДОН" голова Державної служби спеціального зв'язку та захисту інформації України підполковник Юрій Щиголь.

"Якщо Україна перебуває у стані війни, у нас має бути захищений мобільний зв'язок. Ми працюємо над створенням такої системи для високопосадовців держави, оскільки для ухвалення певних оперативних рішень у критичній ситуації не завжди можна використовувати наземний телефонний зв'язок. Зараз із кількох пропозицій обираємо найбільш відповідну за ступенем захисту і вартості. Устаткування і забезпечення може доправляти будь-яка міжнародна організація, але головна умова – використання українських криптоалгоритмів, до яких не має доступу більше жодна країна у світі. Цього року це завдання буде реалізовано", – заявив чиновник.

Також, за його словами, проводять заміну старого дротяного телефонного зв'язку на цифровий.

"[Аналогові телефони] – один із найнадійніших способів зв'язку. Якщо на цифрове обладнання можна здійснювати вплив, скажімо, електромагнітний, то на таку систему вплинути складно і ресурсовитратно. Водночас ми займаємося їх заміною на сучасну IP-телефонію і, думаю, до кінця цього року запровадимо нову модель спеціального зв'язку. Ми вже почали перехід, поступово кількість телефонів зменшується, незабаром у кожного чиновника їх стане менше, а ми дістанемо сучасну захищену телефонію – це завдання президента", – повідомив Щиголь.

Голова Держспецзв'язку України Щиголь: Не відкривайте листи від невідомих вам адресатів. Повний текст інтерв'ю

Контекст:

14 травня Рада національної безпеки і оборони України затвердила стратегію кібербезпеки країни на п'ять років. На засіданні РНБО також ішлося про створення кібервійськ України, розповів президент Володимир Зеленський.

13 травня в Україні відкрили кіберцентр UA30, де працює урядова команда реагування на комп'ютерні надзвичайні події України (CERT-UA), яка входить у міжнародний Форум команд реагування на інциденти безпеки (FIRST), повідомляли в Офісі президента.