Голова Держкосмосу розповів, чому Верховна Рада ще не ухвалила космічної програми на 2021–2025 роки

Тафтай вважає, що Рада на космічну програму не має часу
Фото: Володимир Тафтай / Facebook
Загальнодержавної цільової науково-технічної космічної програми на 2021–2025 роки не ухвалили в Україні через завантаженість Верховної Ради. Таку думку висловив в опублікованому 7 лютого інтерв'ю Суспільному голова Державного космічного агентства Володимир Тафтай.

"Космічна програма була затверджена у вересні 2021 року і була надіслана до Верховної Ради. На жаль, вона дуже завантажена і тому, можливо, не вистачає часу народним обранцям розглянути цей законопроєкт", – сказав він.

Голова Держкосмосу зазначив, що космічна програма "вже двічі була у переліку питань" парламентських сесій.

"Жодного разу не дійшла черга до цього законопроєкту, але я сподіваюсь, що найближчим часом вона буде затверджена. І, безумовно, вона є актуальною. Коли ми створювали космічну програму, ми вже зрозуміли, що більша частина робіт розпочнеться із 2022 року. І досі ті параметри, які є в космічній програмі 2021–2025 років, актуальні", – пояснив Тафтай.

Він наголосив, що запуск українського супутника "Січ-2-30" у січні 2022 року "відповідає тому плану, який було закладено у космічну програму".

Контекст:

Шестисторінкову концепцію космічної програми України Кабінет Міністрів затвердив у січні 2021 року.

На фінансування програми з державного бюджету знадобиться приблизно 15 млрд грн.

У березні Тафтай говорив, що Україна за п'ять років планує створити свій космодром і вивести на орбіту сім супутників, які займатимуться зондуванням поверхні з метою оборони, економічної безпеки, використання природних ресурсів, запобігання пожежам, повеням, задля прогнозування врожаїв у сільському господарстві.