Голова Полтавської ОДА Синєгубов ініціював створення військового ліцею та малої опери, облрада підтримала рішення

Голова ОДА переконаний, що обласний центр має всі шанси повернути своє унікальне історичне обличчя
Фото: пресслужба Полтавської ОДА
У п'ятницю, 9 квітня, на засіданні сесії Полтавської обласної ради депутатський корпус підтримав ініціативу голови обласної державної адміністрації Олега Синєгубова й ухвалив рішення про наміри взяти будинок Дворянського зібрання (екскінотеатр імені Котляревського) і Петровський полтавський кадетський корпус на баланс області для подальшого відновлення зруйнованих пам'яток архітектури, повідомили у пресслужбі ОДА

Обласна влада планує перенести в будівлю Дворянського зібрання Полтавський симфонічний оркестр і побудувати зал для глядачів на 500 місць.

"На жаль, ми вже маємо негативний досвід, коли в будівлі колишнього кінотеатру Котляревського були розташовувані нічні клуби, кафе, караоке. Ми не проти бізнесу, але ця будівля не була для цього пристосована ні технічно, ні історично. Результат побачила вся країна – архітектурну пам'ятку зруйновано. І бюджет Полтави самостійно не потягне відновлення об'єкта. Наше бачення – в будинку Дворянського зібрання має бути мала опера", – зазначив Синєгубов.

Кадетським корпусом зараз володіє Державна судова адміністрація (ДСА). Голова області підкреслив, що коштів на 2021 рік для відновлення будівлі та створення Палацу правосуддя в ДСА немає. Тому він запропонував повернути Кадетському корпусу історичне призначення – відреставрувати і відкрити навчальний заклад – військовий ліцей для дітей 8–11 класів.

"Ми провели переговори з Офісом президента, Міносвіти, Мінкультури, Міноборони, щоб спільно створити навчальний заклад. Ми маємо підтримку на рівні вищого керівництва держави. Проєкт матиме і соціальний складник – у закладі вчитимуться діти військовослужбовців, діти-сироти", – повідомив голова Полтавської ОДА.

Синєгубов упевнений, що обласний центр має всі шанси повернути своє унікальне історичне обличчя. Для цього власники архітектурних пам'яток – Полтавська міська територіальна громада та Державна судова адміністрація – мають піти назустріч та ухвалити аналогічні рішення про передання будівель на баланс області. Після цього голова ОДА зможе залучити фінансову підтримку з державного бюджету для реставраційних робіт.

Олег Синєгубов також додав, що область хоче реконструювати ще одну будівлю ансамблю Круглої площі – Будинок генерал-губернатора, де раніше були профспілки, а зараз – територіальне управління ДБР. Голова ОДА під час презентації стратегії розвитку області на 2021–2027 роки повідомляв, що у планах – відкрити в цій будівлі балетну школу і школу танців.

"Я переконаний, що жителі Полтави заслуговують на гарний центр міста – без хаотичних забудов, без руїн. У цьому питанні є підтримка держави, президента. І чекаємо відповідних кроків від балансоутримувачів зруйнованих пам'яток архітектури", – резюмував голова області.