ГПУ подала запит на проведення перевірок імовірних економічних злочинів і знищення лісу в Херсонській області

Луценко: Ми дамо оцінку не тільки скоєному злочину по вбивству, але і, ймовірно, по службових злочинах у Херсонській області
Фото: ЕРА

Генеральна прокуратура України замовила Рахунковій палаті України проведення аудиту бюджетів Херсонської області та Херсона, Держкомітет лісового господарства за запитом прокуратури перевірив факти знищення лісу в регіоні.

Генеральна прокуратура України подала запит на проведення перевірок щодо ймовірних економічних злочинів і знищення лісу в Херсонській області. Про це розповів генпрокурор України Юрій Луценко під час засідання тимчасової слідчої комісії Верховної Ради України щодо вбивства Катерини Гандзюк і нападів на цивільних активістів 14 березня, повідомляє прес-служба Генеральної прокуратури України.

За його словами, Генеральна прокуратура України замовила Рахунковій палаті України проведення аудиту місцевого бюджету Херсонської обласної та міської рад. Також слідство подало запит на перевірку Держкомітету лісового господарства України, який уже надав ГПУ інформацію щодо знищення і розкрадання лісів Херсонської області.

"Таким чином, ми дамо оцінку не тільки скоєному злочину по вбивству, але і, ймовірно, по службових злочинах у вигляді розкрадання коштів державного або місцевих бюджетів", – зазначив він.

Активістку 31 липня 2018 року облили сірчаною кислотою в Херсоні, 4 листопада вона померла в одній із київських лікарень.

Генеральний прокурор Юрій Луценко оприлюднив схему, згідно з якою голова Херсонської обласної ради Владислав Мангер замовив і частково оплатив напад на Гандзюк. Мотивом була особиста неприязнь у зв'язку з активною громадською діяльністю, яка могла підірвати політичну та ділову репутацію Мангера, ідеться в тексті підозри.

У документі зазначено, що Гандзюк публічно протистояла вирубуванню лісів під прикриттям їх штучних підпалів. Ця критика могла перешкодити одержанню прибутків комерційними організаціями, підконтрольними Мангеру, вважають слідчі.

Уночі 15 лютого Мангера заарештували на 17 днів із можливістю внести заставу в розмірі майже 2,5 млн грн. Того самого дня він вийшов під заставу. Строк дії арешту Мангера закінчився 3 березня. 4 березня Шевченківський районний суд Києва відмовився продовжити запобіжний захід, водночас залишив чинною заставу. 6 березня його відсторонили від посади на місяць.

11 березня адвокат Дмитро Ільченко повідомив, що з Мангера зняли електронний браслет, також йому повернули паспорти для виїзду за кордон.

У цій справі також заарештували Ігоря Павловського, Сергія Торбіна, Володимира Васяновича, В'ячеслава Вишневського, Віктора Горбунова і Микиту Грабчука. Останній, за версією слідства, облив активістку кислотою. Ще один підозрюваний, Олексій Левін, перебуває в розшуку, за попередньою інформацією, він переховується в Домініканській Республіці. Генпрокурор Юрій Луценко називав його основним фігурантом справи.