Гройсман заявив, що уряд доб'ється зниження цін на ліки для хронічних хворих

За словами Гройсмана, уже почали моніторити ціни на ліки
Фото: EPA

З 1 квітня 2017 року розпочнеться виділення безкоштовних ліків для людей з гіпертонічною хворобою, цукровим діабетом другого типу і бронхіальною астмою, пообіцяв прем'єр-міністр України Володимир Гройсман.

Оптимізація цін на українські ліки – на фінішній прямій, уряд доб'ється зниження їхньої вартості для хронічних хворих, заявив прем'єр-міністр України Володимир Гройсман 1 березня під час засідання Кабінету Міністрів, повідомляє кореспондент "ГОРДОН".

"Одразу хочу підкреслити, що уряд доб'ється зниження цін на ліки в Україні за трьома нозологіями. І також ми з 1-го квітня запускаємо виділення безкоштовних ліків – на це ми виділили 0,5 млрд грн – для українських громадян, у яких гіпертонічна хвороба, цукровий діабет другого типу і бронхіальна астма. Тобто ліки для цих хронічних хворих виділятимуть в Україні безкоштовно з 1-го квітня", – зазначив він.

Гройсман додав, що вже почали моніторити ціни на ліки, і є перші результати з низки препаратів. "За деякими є до 70% зниження цін, але це тільки початок", – сказав прем'єр-міністр.

9 листопада 2016 року Кабінет Міністрів України на засіданні ухвалив рішення про запровадження з 1 січня 2017 року референтного ціноутворення на ліки за трьома категоріями: серцево-судинні захворювання, діабет і астма. 1 лютого Кабмін переніс дату початку регулювання цін на ліки на 1 квітня.

Також заплановано, що з 1 квітня 2017 року буде запущена програма реімбурсації щодо ціноутворення на ліки, яка передбачає, що пацієнти будуть оплачувати вартість аптечних препаратів частково.