Гендиректора "Охматдиту" відсторонили від виконання обов'язків. Саме він рекомендував фонд, який не віддає пожертвувань – МОЗ

На відновлення зруйнованого РФ "Охматдиту" було зібрано приблизно 300 млн грн
Фото: ЕРА

Генерального директора Національної дитячої лікарні "Охматдит" Володимира Жовніра відсторонили від роботи до завершення перевірок правоохоронних органів і МОЗ. Про це міністр охорони здоров'я Віктор Ляшко 17 серпня повідомив у Facebook.

Виконувати обов'язки директора, на думку Ляшка, має один із завідувачів відділень, який здобуде найбільшу підтримку колег. Міністр написав, що проводить консультації щодо цього.

За його словами, після заяви Жовніра про те, що фонд "Охматдит – здорове дитинство" відмовився переказувати на рахунки лікарні гроші, зібрані людьми й бізнесом на відновлення після ракетної атаки, ці обставини вивчає Національна поліція України, зареєстровано відповідне кримінальне провадження. Також цим питанням займається Національне антикорупційне бюро, повідомив міністр.

Ляшко стверджує, що перші результати перевірки комісії МОЗ виявили випадки "спотворення ключової інформації" з боку керівництва лікарні та фонду. Голова МОЗ назвав список тих, хто ухвалював рішення від імені БФ, – це Юрій Горбунов, Соломія Вітвіцька, Олена Примак, Євген Вембер і Світлана Розборська.

"31 липня рішенням загальних зборів фонду надано рекомендацію "Охматдиту" щодо укладення договору на виконання ремонтних робіт пошкодженого сучасного корпусу лікарні з уже відомою компанією, що зафіксовано у протоколі. Рішення оголосити компанію переможцем тендеру прийняв генеральний директор "Охматдиту" Володимир Жовнір, про що було проінформовано громадськість на офіційній сторінці лікарні. При цьому, згідно з інформацією, яка стала відома в ході проведення перевірки МОЗ, відповідні рекомендації про фінальний вибір переможця від робочої групи саме "Охматдиту" отримані не були", – написав Ляшко.

Він наголосив, що збирати кошти саме на рахунок фонду після атаки на "Охматдит" 8 липня запропонував директор лікарні Жовнір, посилаючись на успішний досвід співпраці. Міністр також анонсував доукомплектування нового органу – ради з відновлення "Охмадиту", яка добиватиметься переказу коштів із рахунку БФ на казначейський рахунок лікарні.

Директор лікарні прокоментував своє відсторонення у Facebook. Він зауважив, що це рішення "не тільки виважене, воно спільне".

"Від самого початку кризи я казав, що виступаю за забезпечення повного, відкритого та всебічного розслідування. Сьогодні таке розслідування вже ведеться. І відсторонення посадової особи, чиї дії та рішення також будуть перевірятися, – це нормальна європейська практика", – пояснив він.

Посадовець пообіцяв співпрацювати із правоохоронними й перевіряльними органами, зазначивши, що ситуація і документи, які її підтверджують, "виключно прозорі та однозначні".

"Мені немає чого приховувати або соромитися... Моя особиста позиція не змінилася. Головний фокус МОЗ, колективу "Охматдит" і всього українського суспільства має бути зосереджений на відбудові постраждалих корпусів і відновленні надання допомоги нашим дітям. І я знаю, що всі в "Охматдиті", від кого це залежить, зроблять для цього все можливе й неможливе", – резюмував Жовнір.

Контекст:

8 липня країна-агресор Росія здійснила масовану ракетну атаку на Україну, під удар потрапила і будівля "Охматдиту". Загинули троє людей  двоє дорослих, лікарка-нефрологиня і родич пацієнта, пізніше помер маленький хлопчик, який у критичному стані перебував у реанімації.

Платформа United24 і Monobank оголосили збір коштів для "Охматдиту". За кілька днів бізнес і приватні особи зібрали 300 млн грн, що втричі більше за початкову цільову суму.

9 липня Кабінет Міністрів України виділив 100 млн грн на першочергові роботи з відновлення дитячої лікарні після російського ракетного обстрілу. Того самого дня президент України Володимир Зеленський повідомив про надання додаткових 300 млн грн на відновлення лікарні.

17 липня міністерка з питань економічного співробітництва та розвитку Німеччини Свенья Шульце в інтерв'ю газеті Rheinische Post заявила, що ФРН надасть ще €10 млн на "Охматдит".

Благодійний фонд "Охматдит – здорове дитинство" мав бути замовником у тендері на ремонт "Охматдиту", який скасували в липні після скандалу.