Імунолог розповів, як доправлятимуть вакцину від Pfizer по Україні

Україна в межах програми COVAX розраховує на 117 тис. доз вакцини від Pfizer
Фото: ЕРА
Зберіганням і транспортуванням продукції від Pfizer/BioNTech в Україні займатиметься приватна українська компанія "Фармасофт". Вакцини щотижня розвозитимуть із Києва на регіональні склади, повідомив доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти Федір Лапій.

Виробник вакцини проти коронавірусу від Pfizer/BioNTech надасть спеціальні термобокси для транспортування препарату по Україні за наднизьких температур. Про це розповів доцент кафедри дитячих інфекційних хвороб та дитячої імунології Національної медичної академії післядипломної освіти Федір Лапій у коментарі агентству "РБК-Україна".

Лапій входить в оперативний штаб Міністерства охорони здоров'я України з реагування на ситуацію з поширення інфекційних хвороб, яким можна запобігти завдяки вакцинації.

Зберіганням і транспортуванням продукції від Pfizer/BioNTech в Україні займеться приватна українська компанія "Фармасофт". Решту вакцини зможе постачати держпідприємство "Укрвакцина". Щотижня вакцини будуть розвозити з Києва на регіональні склади. Після цього почнеться відлік їх розморожування. В області будуть передавати дози з розрахунку на п'ять днів.

"Такий термін зберігання вакцин Pfizer після розморожування в температурному режимі від +2 °С до +8 °С. Допускається одноразове розморожування, за якого вона має бути використана протягом 120 годин. Перед вакцинацією препарат потрібно розвести, після чого його потрібно вколоти протягом шести годин. У держави є можливість все це логістично забезпечити", – зазначив фахівець.

Мобільні бригади щодня братимуть вакцини з регіонального складу та об'їжджатимуть тих, хто цього дня записаний на щеплення. Потім за два-чотири тижні, залежно від результату, бригада приїде повторно, щоб вколоти другу дозу.

Вакцину виробництва Pfizer необхідно зберігати за температури -70 °С. Її мають транспортувати за системою "холодового ланцюга".

Згідно з календарним планом на 2021 рік, перші безоплатні вакцини українці мають отримати вже в лютому. Першим щеплення зроблять медикам, які працюють із хворими на COVID-19, і військовим операції Об'єднаних сил. До листопада також хочуть вакцинувати інших медиків, працівників сфер держбезпеки та освіти, а також людей, старших за 60 років.

Протягом 2021–2022 років 50% населення України (20 млн) хочуть охопити вакцинацією. Попереднє опитування засвідчило, що вакцинуватися проти коронавірусу готові 52% українців.

Україна планує безплатно отримати в межах програми COVAX 117 тис. доз вакцини від Pfizer і від 2,2 до 3,7 млн доз вакцини від AstraZeneca. Окремо влада закупить ще 12 млн доз вакцини від AstraZeneca і Novavax (США), постачання цих препаратів має початися в лютому. Крім цього, очікують, що в Україну до кінця лютого доправлять перші 700 тис. доз вакцини від китайської компанії Sinovac Biotech. Є також імовірність, що постачання китайської вакцини можуть перенести на початок квітня. Усього у китайської компанії Україна закупить 1,9 млн доз вакцини.

Як зазначило "РБК-Україна" з посиланням на заступника міністра охорони здоров’я, головного державного санітарного лікаря Віктора Ляшка, з 1 березня охочі зробити щеплення проти коронавірусу зможуть записатися на вакцинацію через сімейного лікаря, на спеціальному інформаційному порталі або через гарячу лінію за телефоном 0-800-60-20-19.