"Як під час війни українець може захищати російського кримінального авторитета?" Активіст Приходько подав скаргу на адвоката бізнесмена Сомхішвілі

Назар Приходько: Не знаю, в якій країні хоче жити Тарас Думич, та після нашої перемоги таким, як він, на мою думку, в Україні краще не залишатися
Скріншот: Politeka Online / YouTube
Експерт Центру зовнішньополітичних досліджень, активіст Назар Приходько написав заяву до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури Києва на адвоката Тараса Думича. Про це Приходько повідомив 8 лютого у своєму Facebook. Причина скарги у тому, що Думич, за словами Приходька, ображає президента і міністра оборони України, а також захищає у суді Тамаза Сомхішвілі, якого активіст називає російським кримінальним авторитетом.

"Подав заяву на адвоката, який під час українсько-московської війни продовжує захищати інтереси російського "злодія в законі" Тамаза Тобольського. Кілька разів писав про шокуючу історію. Російський кримінальний авторитет Тамаз Сомхішвілі намагається відсудити у київської громади 4 млрд грн за не проведені роботи з реконструкції Харківської площі. Ще цей Тамаз Тобольський, як його називають у кримінальному світі, має завод у Грузії, який ремонтує російські бойові літаки. Захищає його в суді український адвокат, до речі, родом зі Львова, Тарас Думич. Він називає Тамаза Сомхішвілі чомусь "британським інвестором", хоча ГУР МО України підтверджує російський паспорт Сомхішвілі", – наголосив Приходько.

Він описав, якими словами Думич ображає президента України Володимира Зеленського і міністра оборони Олексія Резнікова.

"Зеленський, за його версією, "виступав у сауні перед [експрезидентом України Віктором] Януковичем і [колишнім президентом РФ Дмитром] Медведєвим", а Резніков "заробив капітал у Москві, працюючи на [президента РФ Володимира] Путіна". Я чекав на реакцію влади. Але її немає. Чекав на санкції щодо російського "злодія в законі" Тамаза Сомхішвілі. Але їх немає. Я не розумію, як під час війни українець може захищати в суді інтереси російського кримінального авторитета. Я не розумію, як під час війни можна публічно та безкарно ображати президента та міністра оборони, ще й повторюючи тези російської пропаганди", – написав активіст.

За словами Приходька, люди запитують його про цей скандал.

"Що їм відповісти? Що "колаборант продав Батьківщину"? Я написав заяву до кваліфікаційно-дисциплінарної комісії адвокатури міста Києва. Попросив перевірити його дії на відповідність українському законодавству. Маю надію, що адвокатська спільнота вижене цього пана з професії. Не знаю, в якій країні хоче жити Тарас Думич, та після нашої перемоги таким, як він, на мою думку, в Україні краще не залишатися", – підсумував він.

Контекст:

У січні громадський діяч, публіцист і правозахисник Олександр Аронець закликав міжнародну юридичну фірму Wolf Theiss переглянути свої відносини з керівним партнером компанії Тарасом Думичем через те, що він захищає Сомхішвілі. Аронець заявив з посиланням на ЗМІ, що Сомхішвілі контролює завод у Грузії, який ремонтує для армії Росії літаки Су та МіГ, а також хоче в судах "віджати" у Києва $100 млн за реконструкцію Харківської площі, якої насправді не було.