Епіфаній нагородив Марківа Орденом святого архістратига Михаїла I ступеня

Епіфаній разом із Марківим ушанували пам'ять полеглих героїв, які боролися за незалежність і суверенність України
Фото: Митрополит Епіфаній / Facebook

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній зустрівся зі звільненим з італійської в'язниці українським нацгвардійцем Віталієм Марківим.

Предстоятель Православної церкви України Епіфаній нагородив Орденом святого архістратига Михаїла I ступеня нацгвардійця Віталія Марківа, який повернувся в Україну після трьох років перебування в італійській в'язниці. Про це Епіфаній повідомив на своїй сторінці у Facebook.

"Бачити Віталія особисто, а не лише його портрет на Михайлівській площі на банері із закликом звільнити героя – це свідчення того, що наша спільна молитва має потужну невидиму силу, і Господь творить чудо в нашому житті. Від імені ПЦУ нагородив Віталія високою відзнакою – Орденом святого архістратига Божого Михаїла I ступеня. Адже цей архангел Божий стоїть на чолі воїнства небесного, а в особі Віталія ми маємо одного з тих достойних воїнів, які боролися і надалі будуть боротися за нашу незалежність", – зазначив глава ПЦУ.

Він повідомив, що разом із Марківим ушанував пам'ять полеглих героїв, які боролися за незалежність і суверенність Української держави, під стіною пам'яті у Свято-Михайлівському Золотоверхому монастирі.

Марків провів в італійській в'язниці майже три з половиною роки. Його затримали в Болоньї у червні 2017-го за підозрою у причетності до вбивства італійського фотокореспондента Андреа Роккеллі та його перекладача Андрія Миронова 24 травня 2014 року поблизу Слов'янська. За версією слідства, перебуваючи на горі Карачун, Марків нібито передав інформацію про місцеперебування журналістів. У липні 2019-го суд Павії дав нацгвардійцю 24 роки позбавлення волі.

3 листопада 2020 року апеляційний суд Мілана задовольнив апеляцію захисту і повністю виправдав Марківа. Увечері того самого дня він вийшов на свободу і вранці 4 листопада повернувся в Україну.