Епіфаній розповів, скільки парафій приєдналося до ПЦУ

Епіфаній розповів, що "в більшості випадків" судові спори вирішують на користь тих громад, які ухвалили рішення про приєднання до ПЦУ
Фото: Православна Церква України / Facebook
Протягом двох років до Православної церкви України приєдналося приблизно 700 нових парафій. Про це предстоятель ПЦУ митрополит Епіфаній розповів в інтерв'ю "Радіо Свобода", опублікованому 24 квітня.

"Зараз є багато прецедентів. Згідно зі статистикою, упродовж цих двох років до ПЦУ приєдналося приблизно 700 парафій нових. І ми маємо сотні позовів, спорів, які розглядають у різних судових інстанціях", – сказав митрополит.

Він нагадав, що нещодавно Верховний Суд уперше ухвалив рішення про законність виходу релігійної громади з юрисдикції Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) і входження у ПЦУ.

"Чому це дуже важливе рішення? Бо воно лягає в основу в подальшу правову практику. Всі інші суди нижчої інстанції повинні керуватися цим рішенням. Тобто складається певна така правова практика, на яку повинні зважати суди нижчої інстанції. І в більшості випадків усі ті судові спори, які зараз є, розв’язують на користь тих громад, які ухвалили рішення про приєднання до ПЦУ", – пояснив Епіфаній.

Водночас він зазначив, що останнім часом зупинилася ситуація з переходами парафій у ПЦУ.

"Можливо, ми навіть говоримо неправильно про переходи. Чому? Бо, згідно з томосом, відповідно до роз’яснень його всесвятості, патріарха Варфоломія, всі православні парафії в Україні належать ПЦУ. Але існує такий певний канонічний колапс, що в Україні є ті, які не визнають цієї реальності", – додав митрополит.

Контекст:

Православну церкву України було створено на об'єднавчому соборі 15 грудня 2018 року, в якому взяли участь усі архієреї Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також двоє архієреїв Української православної церкви Московського патріархату.

5 січня 2019 року Вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, а 6 січня вручив його предстоятелю ПЦУ митрополитові Епіфанію у Стамбулі. Інтронізація Епіфанія відбулася 3 лютого 2019 року.

У диптиху помісних церков, опублікованому на сайті Вселенського патріархату, ПЦУ посідає 15-те місце.

Станом на сьогодні автокефалію Православної церкви України визнали чотири церкви: Константинопольська православна церква, Александрійська православна церква, Елладська (Грецька) православна церква і Церква Кіпру.

За даними Міністерства культури та інформаційної політики України (.xls), станом на 1 січня 2020 року у ПЦУ було 7097 парафій, в УПЦ МП – 12 410 (новішої статистики поки не опубліковано).