Епіфаній відповів на запитання, як російські війська біля кордонів України вплинули на переходи церков до ПЦУ

Епіфаній: Ми практично на 100% виграємо усі судові позови з боку Московського патріархату
Фото: ЕРА
В Україні останнім часом погіршилася ситуація з переходом церков до складу Православної церкви України (ПЦУ), повідомив її предстоятель митрополит Епіфаній в інтерв'ю "Радіо Свобода", опублікованому 18 грудня.

Журналістка запитала предстоятеля, покращило чи погіршило переходи загострення ситуації на кордонах України.

"Це погіршило в останній час переходи. Бо відбувається певний тиск, юридична зараз боротьба в судах. Хоча ми практично на 100% виграємо всі судові позови з боку Московського патріархату. Вони намагаються оскаржити. Але якщо громада вирішила, то будь-який суд ніколи не зможе заборонити чи скасувати рішення цієї громади. Якщо вона хоче бути в українській церкві, вона має це право згідно з Конституцією, українськими законами", – сказав Епіфаній.

Предстоятель ПЦУ зазначив, що кожна громада визначається стосовно цього питання самостійно, на спільних зборах.

"Якщо є дві третини голосів за, то рішення вважається чинним. Тоді готуються відповідні документи до обласної адміністрації, в якій відбувається перереєстрація. Є відповідні брошури, є відповідні рекомендації в інтернеті, яким чином це юридично правильно можна втілити в життя", – пояснив Епіфаній.

Він розповів, що на сході України є проблема – бракує храмів ПЦУ.

"Є багато тих, хто хоче відвідувати храм ПЦУ, але, на жаль, їх немає в тій місцевості. І вони змушені відвідувати храми РПЦ (Російської православної церкви, частиною якої вважають УПЦ МП. – "ГОРДОН"). Це з часом буде змінено. Бо громада змінює. Потрібно гуртуватися. Потрібно робити все залежне від громади для того, щоб рухатися в напрямку переходу", – підкреслив Епіфаній.

Контекст:

15 грудня 2018 року на об'єднавчому соборі, в якому взяли участь усі архієреї Української православної церкви Київського патріархату та Української автокефальної православної церкви, а також двоє архієреїв УПЦ МП, було створено ПЦУ. 5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію ПЦУ, а 6 січня вручив його предстоятелю ПЦУ митрополиту Епіфанію у Стамбулі.

У диптиху помісних церков, опублікованому на сайті Вселенського патріархату, ПЦУ посідає 15-те місце. Станом на сьогодні автокефалію Православної церкви України визнали Константинопольська православна церква, Александрійська православна Церква, Елладська (Грецька) православна церква та Церква Кіпру.