Єрмолаєв: Перемога в Другій світовій війні зумовила крах радянського тоталітаризму

Андрій Єрмолаєв: Найголовніше – було подолано жах людиноненависницької фашистської ідеології
Фото: zn.ua

Покоління війни, яке заплатило мільйонами життів, знайшло мужність розлучитися з Радянською імперією в 1991 році на мирній, безкровній основі, зазначив директор Інституту стратегічних досліджень "Нова Україна" Андрій Єрмолаєв.

Друга світова війна залишила колосальний досвід і ключі до розв’язання багатьох питань, які рано чи пізно постануть перед Україною. Таку думку висловив політолог, директор Інституту стратегічних досліджень "Нова Україна" Андрій Єрмолаєв у ефірі телеканала NewsOne.

За словами політолога, важливість Дня Перемоги в тому, що це перемога свободи, гуманізму та цивілізаційного вибору.

"Війна залишила після себе гіркоту перемог і поразок, страхітливий досвід, пов'язаний зі злочинами, складну ситуацію в суспільстві, адже в кожної нації є ті, хто воював, хто був розгублений і зраджував. Нас чекає такий самий виклик у майбутньому. Нам потрібен новий діалог і з Донбасом, і з Кримом. Нам важливий досвід поколінь Другої світової війни в нинішньому часі. Ми маємо ще розібратися і з феноменом українського сепаратизму в різних його формах, як бути з розгубленими і заблукалими, як організувати цей діалог", – розповів він.

Єрмолаєв зазначив, що досвід Другої світової війни дає суспільству ключі для розв’язання цих проблем.

"Якщо ми будемо його ігнорувати, то боюся, що трагедії будуть просто повторюватися. Тому я бачу важливість і значення цього Дня Перемоги як перемоги свободи, гуманізму, цивілізаційного вибору і подолання людиноненависницької ідеології", – наголосив директор "Нової України".

Він додав, що сьогодні залишилися одиниці тих, хто особисто пам'ятає наслідки Другої світової або брав участь у ній. І зазначив, що, святкуючи День Перемоги, люди не тільки вшановують померлих, але й намагаються зрозуміти, що ж тоді відбулося.

"Найголовніше – було подолано жах людиноненависницької фашистської ідеології. Підсумки Другої світової війни підштовхнули світ до гуманізації, появи нових національних проектів і до звільнення колоній від старих імперій. Але найважливіше для нас – це те, що перемога в Другій світовій війні зумовила і крах радянського тоталітаризму. Покоління війни, яке заплатило мільйонами життів, знайшло мужність розлучитися з Радянською імперією і підтримати вибір тодішніх республік у 1991 році на мирній, безкровній основі", – підсумував Єрмолаєв.