Канадська організація, яка фінансувала російський пропагандистський фільм, відмовилася від нього

Російський пропагандистський фільм "Росіяни на війні" не знайшов підтримки в канадської організації, яка його фінансувала
Фото: Інститут Масової Інформації (ІМІ) / Facebook

Канадська організація, яка фінансувала російський пропагандистський фільм "Росіяни на війні", під тиском української громади й дипломатів відмовилася від його подальшої підтримки. Про це 10 вересня заявив глава Ради директорів TVO Кріс Дей.

"Ми дослухалися до українсько-канадської громади та її щирих і вдумливих поглядів. Рада директорів TVO ухвалила рішення взяти до уваги отримані відгуки, тож TVO більше не підтримуватиме й не транслюватиме "Росіян на війні", – сказав Дей.

Генеральний консул України в Торонто Олег Ніколенко у Facebook написав, що схвалює такий крок TVO, назвавши його позитивним.

"Ми сподіваємося, що детальне розслідування покаже, як цей російський пропагандистський проєкт дістав фінансування", – написав Ніколенко.

Він також закликав Міжнародний кінофестиваль у Торонто дотриматися цього прикладу і скасувати показ фільму.

Контекст:

Інститут масової інформації 6 вересня повідомляв у Facebook, що фільм "Росіяни на війні" вже показали на Венеціанському кінофестивалі. На пресконференції російську режисерку Анастасію Трофімову запитали, чи етично гуманізувати російських військових на тлі всіх скоєних воєнних злочинів. Вона назвала це "дивним запитанням" і заявила, що гуманізувати треба всіх, бо це "велика трагедія для нашого регіону". Окрім того, вона нібито не побачила ознак воєнних злочинів, поки жила з російським підрозділом. У фільмі продемонстровано лише короткі кадри реальних бойових дій, і він не дає уявлення про руйнування, яких сили Москви завдали Україні, писало Reuters. У стрічці один із солдатів відкинув звинувачення в тому, що російські війська вчинили воєнні злочини, назвавши їх "неможливими".

Українська продюсерка Дар'я Бассель зазначає, що Трофімова "відкрила" для себе російське вторгнення в Україну лише 2022 року й ніде не згадує, що воно почалося 2014-го. Також вона заявляє, що РФ не брала участі у війнах багато років і що вона читала про війни тільки у книжках. Водночас за останні 30 років Росія вторглася щонайменше у Придністров'я, Абхазію, Чечню, Грузію й Сирію, зазначає продюсерка.

Окрім того, у фільмі фігурує українець, який воює на боці Росії, – він заявляє, що в Україні нібито триває громадянська війна й що Україна сама бомбила свої східні області. Російських окупантів у фільмі зображено як "бідних, звичайних російських людей, якими маніпулюють через великі політичні ігри", ідеться у відгуку.

7 вересня конгрес українців Канади заявив, що пропагандистський фільм про війну росіянка зняла на гроші платників податків Канади.