Катеру ВМС України типу Island надали ім'я Героя України В'ячеслава Кубрака. Він загинув на Донбасі 2019 року

В'ячеслав Кубрак помер після поранення 2019 року

Скріншот: Військове телебачення України / YouTube

Президент України Володимир Зеленський надав патрульному катеру Військово-морських сил ЗСУ типу Island (бортовий номер Р194) ім'я Героя України, прапорщика В'ячеслава Кубрака. Відповідний указ 15 листопада опублікувала пресслужба Офісу президента.

У документі зазначено, що рішення глави держави увічнює пам'ять В'ячеслава Кубрака, його мужність, героїзм та непохитність духу під час захисту територіальної цілісності України.

Контекст:

В'ячеслав Кубрак народився 1986 року в Херсонській області. Проходив службу у складі саперних підрозділів. Перебував у складі Сил з підтримки порядку в Косові, де відзначився під час порятунку польських військовослужбовців.

Після цього проходив службу в Україні у складі 17-ї танкової бригади ЗСУ. Згодом служив у Криму у складі 36-ї окремої бригади морської піхоти ВМСУ.

Після окупації півострова Росією його було евакуйовано на материк, Кубрак продовжив службу на Донбасі: у складі ЗСУ брав участь в АТО, пізніше – в ООС. У жовтні 2019 року його було поранено внаслідок вибуху міни, 11 жовтня того самого року помер у лікарні. У серпні 2020 року Кубраку посмертно надали звання "Герой України".

Катер Р194 "В'ячеслав Кубрак" Україна одержить у межах допомоги від США, крім нього, у ВМС України є ще чотири катери Island: "Старобільськ", "Слов'янськ", "Суми" та "Фастів".

Патрульні катери класу Island мають водотоннажність 168 т, завдовжки катер 34 м, завширшки – 6,4 м, він розвиває швидкість до 29,5 вузла (приблизно 52 км/год). Команда за нормативами США складається із 16 осіб, зокрема двох офіцерів. З озброєння катер має 25-мм гармату і два кулемети, повідомляло видання "Цензор.НЕТ".

У листопаді 2019 року до бойового складу ВМС України увійшли два катери класу Island, які дістали назви "Старобільськ" та "Слов'янськ".