Хто може дістати статус "дитина війни" і як його оформити. Практичний вебінар від Фонду Ріната Ахметова

Для здобуття статусу "дитина війни" передбачена низка ситуацій, із якими могли стикнутися діти
Фото: akhmetovfoundation.org

Програма "Сирітству – ні!" Фонду Ріната Ахметова провела практичний вебінар "Діалог на тему: оформлення статусу "дитина війни", де експерти дали, зокрема, відповіді на запитання: як кожна дитина, яка переживає війну в Україні, може дістати юридичний статус "дитина війни" й у яких випадках заяву батьків держава підтримає, а в яких – відхилить. Відеозапис зустрічі опублікували у Facebook програми.

"Дитина, яка постраждала внаслідок воєнних дій і збройних конфліктів" – так визначають цей статус у чинному законодавстві. Для його набуття передбачена низка ситуацій, із якими могли зіткнутися діти. Зокрема, поранення, депортація, полон, психологічне насильство тощо.

"Подати заяву і документи може будь-яка родина, яка вважає, що їхня дитина є постраждалою внаслідок війни. Кожен випадок розглядається індивідуально, з урахуванням усіх обставин", – наголосила Ольга Пашко, тренерка з питань соціального супроводу сімей, які опинилися у складних життєвих обставинах.

Під час вебінару експертка відповіла на численні запитання аудиторії. Серед найнесподіваніших Фонд виділив запитання, як довести, що в дитини дійсно є психологічна травма внаслідок війни.

Захід зібрав понад 500 людей. Слідкувати за анонсами наступних вебінарів програми "Сирітству – ні!" Фонду Ріната Ахметова можна на сайті організації.