Київського блогера Слобоженка підозрюють у несплаті 200 млн грн податків

Блогера підозрюють у приховуванні доходів
Фото: gp.gov.ua

Блогера з Києва повідомили про підозру в ухиленні від сплати понад 200 млн грн податків. Про це 16 серпня інформує Офіс генерального прокурора України.

За даними слідства, із січня 2020-го до серпня 2023 року підозрюваний отримав необґрунтовані доходи – віртуальні активи у криптовалюті, що згідно з офіційним курсом НБУ на дату одержання коштів еквівалентно понад 1 млрд грн. Кошти блогер отримав від діяльності не зареєстрованої в установленому законом порядку компанії, яка надає послуги з так званого арбітражу інтернет-трафіку, ідеться в повідомленні.

Для приховування сум фактично одержаних доходів підозрюваний переводив кошти у криптовалюту з використанням платіжних систем і електронних гаманців, зареєстрованих на нього і його довірених осіб, заявили у відомстві. Надалі, за даними слідства, кошти переводили в готівку й отримували в пунктах обміну валют на території Києва й в інших містах. Усі одержані активи не було вказано в деклараціях про майновий стан і доходи за 2020–2023 роки, податків із них не сплачували.

У такий спосіб підозрюваний ухилився від сплати податків до бюджету на загальну суму 213 млн грн, ідеться в повідомленні. Частину із цих коштів він легалізував – придбав елітні об'єкти нерухомості й автомобілі преміумкласу, повідомили слідчі. За їхніми даними, для приховування придбаного майна блогер оформлював право власності на своїх близьких родичів і наближених до нього осіб.

Імені блогера в Офісі генпрокурора не назвали, але використали фотографії з Instagram Олександра Слобоженка, на це звернуло увагу видання LIGA.net.

Контекст:

26 квітня журналісти NGL.media опублікували розслідування про Олександра Слобоженка. Як з'ясували розслідувачі, Слобоженко оформлює на родичів свій величезний автопарк і квартири, а сам майже весь час проводить за кордоном, користуючись тим, що його знято з військового обліку в Україні.