Ексзаступника глави МОЗ України повідомили про підозру за реєстрацію ліків проти COVID-19 із недоведеною ефективністю

Колишній посадовець пролобіював реєстрацію біодобавки з недоведеною ефективністю
Фото: Офіс Генерального прокурора / Telegram

Офіс генпрокурора України повідомив про підозру в порушенні правил реєстрації ліків колишнього першого заступника міністра охорони здоров'я. Про це пресслужба офісу 13 лютого повідомила в Telegram.

За даними слідства, підозрюваний безпідставно рекомендував провести держреєстрацію препарату для лікування застуди та грипу. Цей засіб також широко використовували для терапії COVID-19.

На той час підозрюваний обіймав посаду гендиректора директорату фармацевтичного забезпечення МОЗ України та був співголовою постійної робочої групи з розгляду проблемних питань державної реєстрації лікарських засобів.

"Унаслідок дій підозрюваного лікарський препарат був безпідставно внесений до Державного реєстру лікарських засобів України відповідним наказом МОЗ України", – ідеться в повідомленні.

Експосадовця повідомили про підозру згідно з ч. 1 ст. 321-2 Кримінального кодексу (порушення встановленого порядку доклінічного вивчення, клінічних випробувань і державної реєстрації лікарських засобів).

У Службі безпеки України зазначили, що йдеться про імпортний лікарський засіб із недоведеною ефективністю.

"Встановлено, що підозрюваний ухвалив неправомірне рішення щодо державної реєстрації за спрощеною процедурою зарубіжного препарату, який фактично є біологічно активною добавкою та потребує додаткових досліджень", – поінформували у СБУ.

Контекст:

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

За даними ВООЗ, загальна кількість підтверджених випадків за час пандемії перевищила 657,4 млн, зокрема понад 6,67 млн летальних випадків, у Китаї наприкінці року був рекордний спалах захворюваності. Водночас 90% населення планети мають імунітет до COVID-19, заявляли в організації на початку грудня.

Головний санлікар України Ігор Кузін 30 грудня говорив, що захворюваність на коронавірусну інфекцію в Україні зростає. Тоді за тиждень шпиталізували понад 3 тис. українців.

5 січня глава МОЗ Віктор Ляшко повідомив, що ситуація із захворюваністю на коронавірусну інфекцію COVID-19 в Україні контрольована і стабільна.