Комаровський: У тому вигляді, у якому в нас використовують маски, – це абсолютна профанація, яка не має жодного стосунку до логіки і здорового глузду

Комаровський: Я не маю права з'ясовувати з ВООЗ відносини, для цього потрібно бути щонайменше президентом США
Фото: Evgeny Komarovsky / Facebook

Там, де неможливе соціальне дистанціювання або де багато людей у невентильованих невеликих приміщеннях, маски теоретично здатні захистити. Однак у таких випадках потрібно використовувати або одноразову маску, яку потім необхідно утилізувати, або багаторазову з регулярним її пранням і прасуванням. Про це повідомив український лікар Євген Комаровський.

Український лікар Євген Комаровський розповів про своє ставлення до носіння медичних масок. 

"Запитання. Середина літа. Спека. А людям треба носити маски. Але зараз маска перетворилася із засобу захисту практично на пропуск. Показав на вході в метро або супермаркет, а потім сховав. А чи змінилася ваша думка стосовно носіння масок? Адже ВООЗ "перевзулася" і тепер радить усім у громадських місцях бути в масках... ⁣ Відповідь. ⁣ Я не маю права з'ясовувати з ВООЗ стосунки. Для цього потрібно бути щонайменше президентом США. Тому змушений погоджуватися з думкою ВООЗ", – написав Комаровський у Instagram 2 серпня.

Він підкреслив, що маски потрібні хворим, щоб вони не заражали оточення. Здорових людей маски не захищають.

"Але там, де неможливе соціальне дистанціювання або де багато людей перебуває у невентильованих невеликих приміщеннях, маски теоретично здатні захистити. Але це має бути правильна маска. Або одноразова дійсно – раз наділи і ввечері утилізували, або багаторазова, яку ви регулярно змінюєте, перете, пропрасовуєте", – написав лікар.

Він зазначив, що зараз маска перетворилася на пропуск у супермаркет.

"У кожного в кишені валяється маска. Тому в тому вигляді, у якому в нас маски надзвичайно широко використовують, – це абсолютна профанація, яка не має жодного стосунку до логіки і здорового глузду.⁣ І уявити собі, що якась бабуся на свою пенсію купить собі одноразові маски і щодня їх змінюватиме, – це смішно", – додав Комаровський.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Одним із головних заходів щодо профілактики зараження лікарі називають носіння маски, соціальне дистанціювання і використання антисептиків.

До ранку 3 серпня коронавірусом у світі заразилося 18 019 472 особи. Жертвами COVID-19 стало 688 369 людей, видужало – 10 649 111.

В Україні коронавірусом заразилося 73 158 осіб (+990 упродовж минулої доби), померло 1738 осіб, а 39 876 одужали.