Кучма: З Кравчуком ми були суперниками, однодумцями та друзями

Кучма: Кравчук сказав мені у перші дні російської окупації Криму навесні 2014 року: "Якщо вони підуть далі я сам візьму зброю!"
Фото: EPA
Другий президент України Леонід Кучма висловив співчуття у зв'язку зі смертю першого президента Леоніда Кравчука. Заяву Кучми опублікувала у Facebook 11 травня його прессекретарка Дарка Оліфер.

"Нині всіх нас ударила в серце тяжка звістка з далекої та мирної Німеччини: не стало Леоніда Макаровича Кравчука. Ми були суперниками – саме з ним ми змагалися на президентських виборах, коли відбувся перший мирний перехід влади у країнах колишнього СРСР. Ми були однодумцями – за нашої спільної участі відбулося багато заходів та вийшло багато звернень із найважливіших приводів. Ми були друзями, і саме тому мені зараз справді боляче", – заявив Кучма.

Він додав, що про політичну майстерність Кравчука "складали легенди та розповідали анекдоти, вона справді була унікальною".

"Причому Леонід Макарович проявляв свої таланти в найдоленосніші моменти, на історичних зламах – наприклад, полишаючи в дурнях "генеральський десант" ГКЧП у Києві або сприяючи результативному голосуванню за Акт проголошення незалежності України переважно комуністичною Верховною Радою. Але мало хто знає іншого Кравчука. Того, що сказав мені у перші дні російської окупації Криму навесні 2014 року: "Якщо вони посунуть далі – я сам візьму зброю!" – сказав другий президент.

За словами Кучми, він хоче, щоб Кравчука пам'ятали саме таким.

"Один із батьків нашої незалежності – однозначно. Гросмейстер перемовин та віртуоз компромісів – безумовно. Але й мужня людина, справжній патріот України, готовий був у більш ніж поважному віці стати на її захист та померти зі зброєю в руках. Як готові сьогодні сотні тисяч, мільйони патріотів незалежної України, для народження і становлення якої так багато зробив Леонід Кравчук. Спи з миром, Леоніде Макаровичу. Спи з миром, бо в цій війні ми точно переможемо", – заявив політик.

Контекст:

Кравчук народився у селі Великий Житин Рівненської області 10 січня 1934 року. Він перший голова Верховної Ради та перший президент України (керував державою у 19911994 роках, а перед цим у 19901991-му очолював парламент).

2020 року Кравчук очолив українську делегацію у тристоронній контактній групі з урегулювання конфлікту на Донбасі. Улітку 2021-го стало відомо, що Кравчук переніс операцію на серці і був під'єднаний до апарата штучної вентиляції легень. Голову делегації не змінювали, оскільки чекали на одужання Кравчука та його рішення – залишатися на посаді чи ні.

Кравчук казав, що своєю основною місією на цій посаді вважає завершення війни на Донбасі. У січні, перед початком повномасштабного вторгнення РФ в Україну, він зазначав, що тривожно стежить за новинами. "Хочеться підхопитися з лікарняного ліжка і грудьми закрити рідну землю. Сьогодні хочу сказати найголовніше: якщо у чиїйсь хворій голові зріє злодійський план захоплення України, нехай знають: ніхто і ніколи не підкорить волелюбного українського народу. Ніхто і ніколи!" – підкреслював Кравчук 27 січня.

Кравчук помер 10 травня після тривалої недуги. Йому було 88 років.