"Можна піти і раніше 25 жовтня, і пізніше". Ляшко розповів, чи введуть в Україні жорсткий карантин

Ляшко: Люди не дотримуються санітарних норм, поки хтось із їхніх близьких не потрапляє в лікарню
Фото: Віктор Ляшко / Facebook

Статистика нових випадків COVID-19, яку публікують щодня, – це дані, що спізнюються на два-три дні, але загальна тенденція до зростання кількості інфікованих коронавірусом очевидна. Про це заявив головний санітарний лікар України Віктор Ляшко.

Заступник міністра охорони здоров'я, головний санітарний лікар України Віктор Ляшко в інтерв'ю "Радіо НВ" 23 вересня прокоментував чутки про те, що після місцевих виборів країна піде на жорсткий карантин.

"Щодо національного локдауну, то я б не прив'язувався до якоїсь дати. На локдаун можна піти і раніше 25 жовтня, і пізніше. Залежить тільки від зростання кількості випадків інфікування коронавірусом. Інші країни показують приклад. Ізраїль уже пішов. Тут мало сподіватися на те, що ми не повторимо цей досвід, хоча потрібно все для цього робити", – зазначив Ляшко.

Він підкреслив, що жорсткого карантину вдасться уникнути, якщо українці будуть дотримуватися санітарних норм і епідемію можна буде контролювати.

"Люди не дотримуються цих норм, поки хтось із їхніх близьких не потрапляє в лікарню, особливо в реанімацію. Тому що здається, що це така легка хвороба і її легко переносять. Так, багато людей її переносить легко, але в той же час, коли ми говоримо про необхідність носити маску, то йдеться і про турботу до людей старшого віку", – сказав головний санлікар.

Статистика, яку публікують щодня, – це дані, що спізнюються на два-три дні, але загальна тенденція до зростання кількості інфікованих коронавірусом очевидна. Ситуація тривожна, але не критична, підкреслив Ляшко.

За його інформацією, в Україні щодня проводять від 25 до 30 тис. ПЛР-тестів, у державних і комунальних медустановах проводять 80% тестів безкоштовно.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією.

Загальна кількість випадків коронавірусу в Україні сягнула 188 106. Від інфекції померло 3757 осіб, а 83 458 одужали.

Через пандемію в березні в Україні запровадили карантин. З 11 травня обмеження почали пом'якшувати. 20 травня Кабмін ввів так званий адаптивний карантин: регіональна влада дістала право послаблювати обмежувальні заходи за умови відповідності кільком критеріям. 22 липня уряд ухвалив постанову, яка залежно від епідемічної ситуації в регіоні або окремих адміністративно-територіальних одиницях установлює "зелений", "жовтий", "помаранчевий" або "червоний" рівні епідемічної небезпеки поширення COVID-19. Також постанова визначає мінімальні (для регіонів із "зеленої" зони) та максимальні (для "червоної" зони) карантинні обмеження.