Ляшко передав "привіт" трьом головам департаментів ОДА через невикористані дози вакцини Covishield

Вакцинацію Covishield в Україні почали 24 лютого
Фото: EPA
У трьох областях України залишилися невикористані дози вакцини проти коронавірусу Covishield, МОЗ проведе перевірку. Про це на брифінгу 23 квітня заявив головний санлікар України, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко, передає кореспондент видання "ГОРДОН".

"Хотів би передати публічний "привіт" трьом очільникам департаментів охорони здоров'я – Харківської, Одеської та Запорізької областей. Це єдині області, які сьогодні порушили алгоритми МОЗ і до цього часу ще не використали вакцину з першої партії AstraZeneca/Covishield. Сьогодні ми перетнули позначку 500 тис. щеплень, і нашим завданням було використати всю вакцину з першої партії до 9–15 квітня. Ми бачимо, що станом на сьогодні в цих трьох областях є залишки вакцини, які не використовуються", – сказав головний санлікар.

Ляшко анонсував наступного тижня "певні моніторингові візити для оцінки потенційних проблем".

"Подивимося, чому там не використовуються ті вакцини", – заявив він.

Контекст:

З 24 лютого українців щеплюють вакциною Covishield від Oxford/AstraZeneca (у першій партії було 500 тис. доз). 13 квітня розпочали вакцинацію препаратом CoronaVac (215 тис. доз), яку привезли в березні. 18 квітня у країні стартувало щеплення вакциною Pfizer/BioNTech (117 тис. доз).

23 квітня в Україні привезли 367,2 тис. доз вакцини проти коронавірусу AstraZeneca-SKBio, яку виготовляють у Південній Кореї. Препарат надійшов у межах механізму COVAX. Ляшко розповів, що вакцину використовуватимуть у кабінетах щеплень для вакцинації людей віком від 65 років, а також для другого щеплення людей, які отримали перші препаратом Covishield. Вакцинацію AstraZeneca-SKBio в більшості регіонів мають почати 28 квітня, повідомили в Міністерстві охорони здоров'я.

Станом на 23 квітня в Україні зробили 508 тис. щеплень проти коронавірусу, повідомляв міністр охорони здоров'я Максим Степанов. У Харківській області зробили 18 340 щеплень, в Одеській – 19 113, у Запорізькій – 19 798, свідчать дані системи моніторингу Ради нацбезпеки і оборони України.

Згідно з календарним планом на 2021 рік, першими безплатні щеплення отримують медики, які працюють із хворими на COVID-19, і військовослужбовці зі складу операції Об'єднаних сил. До листопада хочуть щепити інших медиків, працівників сфер держбезпеки і освіти, а також людей віком від 60 років. Протягом 2021–2022 років 50% населення України (20 млн) планують охопити вакцинацією.