Ляшко: Україна перебуває на максимальних значеннях за весь час пандемії за всіма показниками

Ляшко: Щоб урятувати якомога більше життів, ми змушені вводити жорсткі карантинні обмеження
Фото: kmu.gov.ua
В Україні вісім регіонів перебувають у "червоному" рівні епідемічної небезпеки, із 30 жовтня його буде встановлено ще у семи. Про це на брифінгу повідомив глава МОЗ Віктор Ляшко, передає кореспондент "ГОРДОН".

"Наразі Україна перебуває на максимальних значеннях за весь час пандемії за кожним із показників – щодобова кількість нових випадків, випадків госпіталізації та летальних наслідків", – сказав Ляшко.

За його словами, захворюваність зараз зростає в усіх 15 країнах Європи з населенням понад 10 млн осіб.

"Щоб зменшити навантаження на нашу медичну систему та врятувати якомога більше життів, ми змушені вводити жорсткі карантинні обмеження. Наразі вісім регіонів країни перебувають у "червоному" рівні епідемічної небезпеки – Рівненська, Миколаївська, Дніпропетровська, Донецька, Запорізька, Одеська, Сумська та Херсонська області. Із 30 жовтня "червоний" рівень буде встановлено на території ще семи областей", – сказав міністр.

Він заявив, що основні причини ситуації – легковажне ставлення людей до вакцинації та нехтування протиепідемічні правила.

Контекст:

Зараз в Україні діє адаптивний карантин. Востаннє Кабмін продовжив його до 31 грудня. Регіони поділяють на "зелену", "жовту", "помаранчеву" та "червону" зони за рівнем обмежень, які залежать від епідемічної ситуації.

21 вересня Держкомісія з питань ТЕБ та НС на позачерговому засіданні ввела "жовтий" рівень епідемічної небезпеки на всій території України з 23 вересня.

Із 15 жовтня в "червону" зону карантину перейшла Херсонська область. Із 18 жовтня до "червоної" зони також потрапили Запорізька, Одеська, Донецька та Дніпропетровська області. Із 23 жовтня до "червоної" зони увійшла Сумська область, із 26-го – Рівненська та Миколаївська. 27 жовтня Держкомісія вирішила перевести ще сім областей України до "червоної" зони карантину з 30 жовтня.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року в Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. За час епідемії в Україні підтвердили 2,85 млн випадків COVID-19 (понад 26 тис. упродовж останньої доби), померло 66,2 тис. пацієнтів.

Улітку у країні фіксували менше ніж 2 тис. випадків щодня, у вересні показник зріс у рази. Четверта хвиля COVID-19 в Україні почалася раніше, ніж прогнозували, заявляв 11 жовтня Ляшко.

На країну чекає два тижні дуже складної ситуації, пов'язаної з COVID-19, Україна лише входить у пік третьої хвилі епідемії, заявив секретар РНБО Олексій Данілов 25 жовтня.