МАГАТЕ провела неоголошену перевірку в Інституті ядерних досліджень НАН України

У Держатомрегулюванні зазначили, що МАГАТЕ перевіряло наявність незаявленого ядерного матеріалу
Фото: ЕРА
В Інституті ядерних досліджень Національної академії наук (НАН) України 15 травня провело перевірки Міжнародне агентство з атомної енергії (МАГАТЕ). Про це 16 травня поінформувала Державна інспекція з ядерного регулювання України.

"15 травня 2023 року в Інституті ядерних досліджень НАН України проведено неоголошену інспекцію Міжнародного агентства з атомної енергії в рамках угоди між Україною та МАГАТЕ у зв'язку з Договором про нерозповсюдження ядерної зброї", – ідеться у повідомленні.

У відомстві зазначили, що перевірку проводили інспектори МАГАТЕ за участю інспектора Держатомрегулювання.

"Мета інспекції: перевірка відсутності незаявленого ядерного матеріалу. Інспекція пройшла без зауважень", – повідомили в українському відомстві.

Контекст:

Експерти МАГАТЕ постійно перебувають на всіх українських АЕС: Хмельницькій, Рівненській і Південноукраїнській, а також на захопленій російськими окупантами Запорізькій і закритій Чорнобильській АЕС.

Окрім того, представники організації регулярно інспектують інші ядерні об'єкти на території України. Зокрема, у листопаді 2022 року на прохання української влади інспектори МАГАТЕ провели перевірку на трьох українських підприємствах: в Інституті ядерних досліджень, на Східному гірничо-збагачувальному комбінаті і Дніпровському машинобудівному заводі. Експерти не виявили на цих підприємствах жодних ознак незаявленої активності.