Майже 60% українців вважають, що для запобігання домашньому насильству необхідно посилити кримінальну відповідальність – опитування

7% українців дотримуються думки, що домашнє насильство буде завжди й жодні заходи не допоможуть його побороти
Фото: depositphotos.com

58% українців вважають, що для запобігання домашньому насильству необхідно посилити кримінальну відповідальність. Про це свідчать опубліковані 12 липня результати опитування, проведеного Українським інститутом майбутнього спільно з New Image Group.

35% опитаних думають, що потрібна інтенсивніша профілактична робота дільничних інспекторів із "проблемними" сім'ями. 26% респондентів виступають за збільшення строку затримання кривдників поліцією.

18% українців наголосили на необхідності проведення загальнодержавної інформаційної кампанії з алгоритмом дій для тих, хто стикається з домашнім насильством. 14% респондентів виступають за відкритий реєстр кривдників.

12% опитаних підтримують ідею, що таких людей потрібно контролювати за допомогою електронних засобів (браслетів).

Водночас 7% українців дотримуються думки, що домашнє насильство буде завжди й жодні заходи не допоможуть його побороти.

Опитування проводили з 18-го до 28 червня серед громадян віком від 18 років по всій Україні, крім тимчасово окупованих територій Донецької та Луганської областей, а також Криму. Усього опитано 2400 респондентів методом "обличчям до обличчя" з використанням планшета. Статистична похибка з імовірністю 0,95 не перевищує 2,05%.

Згідно з результатами опитування, майже 2 млн українців особисто стикалися з домашнім насильством.

Контекст:

1 липня Верховна Рада ухвалила у другому читанні й у цілому закон про посилення відповідальності за домашнє насильство й насильство за ознакою статі.

У пояснювальній записці до документа йдеться, що за домашнє насильство карають переважно штрафом, але він не є ефективним заходом. Згідно з текстом закону, після першого порушення можуть оштрафувати на суму до 340 грн, відправити на громадські роботи на 40 годин або під адміністративний арешт на 10 діб. Після повторного порушення можуть оштрафувати на суму до 680 грн, відправити на громадські роботи до 60 годин або під адмінарешт на строк до 15 діб.