Майже чверть українців хоче проживати за кордоном – дослідження

Відсоток охочих виїхати серед чоловіків і жінок майже ідентичний
Фото: depositphotos.com
За результатами дослідження, проведеного соціологічною компанією Liberty Report, 23% дорослого населення України хочуть змінити країну проживання. Дослідження виконали на замовлення студії "Свобода слова Савіка Шустера" й презентували у випуску програми 23 квітня.

Фото: "Свобода слова Савіка Шустера"

Дослідники зазначають, що показник охочих виїхати з України серед чоловіків та жінок майже ідентичний: 24% і 22%. Географічний розподіл респондентів, які хочуть змінити країну проживання, також майже однорідний: 21% на заході, 24% на півдні, 23% на сході і 23% в Центральній Україні.

Фото: "Свобода слова Савіка Шустера"

Водночас автори дослідження вказують на відмінності у віці респондентів. У віці 18–29 років виїхати хоче 30% опитаних, у віковій категорії 30–44 роки – 29%, 45–59 років – 28%, а серед людей віком від 60 – лише 8%. Зазначають, що це пов'язано з можливістю знайти роботу і звикнути до нових умов існування, що з віком зробити складніше.

Окрім дорослого населення, опитали підлітків у віці 14–17 років з усієї України. Серед них охочих виїхати 35%, що на 12 процентних пунктів більше, ніж серед дорослих. Серед опитаних підлітків позитивно відповіли 38% юнаків і 31% дівчат.

"Цікаво, що на заході України, де історично більше людей виїжджають на заробітки та постійне місце проживання за кордон, лише 20% підлітків відповіли, що також хочуть змінити країну", – ідеться в результатах дослідження. У центрі цей показник становить 32%, на півдні – 41%, а ось на сході він є найвищим – 50%.

Фото: "Свобода слова Савіка Шустера"

Соціологи вважають, що такий результат на сході пов'язаний із близькістю воєнного конфлікту і з тим, що на сході менше людей мали досвід роботи за кордоном, тому підлітки мають у меншій кількості інформацію про труднощі такого вибору.

Національне репрезентативне дослідження провела соціологічна компанія Liberty Report із застосуванням підходу mixed-mode: опитування онлайн і за телефоном у пропорції 70:30. За словами соціологів, максимальна похибка опитування серед дорослих не перевищує 2,58%, серед молоді – 6,9%.

Контекст:

У Мінсоцполітики України в серпні 2019 року повідомляли, що за кордоном на постійній основі працює понад 3,2 млн українців.