"Ми ніколи не зможемо цього пробачити". Зеленський закликав українців запалити свічку на знак пам'яті про жертв голодоморів

Зеленський: Наслідком Голодомору, який визнаний геноцидом проти нашого народу з боку тоталітарного сталінського режиму, стали мільйони жертв серед українців
Фото: president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський нагадав, що цього дня українці згадують і вшановують пам'ять усіх загиблих від голодоморів 1921-го, 1922-го, 1932-го, 1946-го, 1947-го років, а також одного з найстрашніших голодоморів – 1932–1933-го років.

В Україні 28 листопада вшановують пам'ять жертв голодоморів. Президент України Володимир Зеленський закликав українців сьогодні о 16.00 приєднатися до загальнонаціональної хвилини мовчання та запалити у своїх вікнах свічку пам'яті, ідеться на сайті президента.

"Щороку в останню суботу листопада в пам'ять і серце кожного з нас приходить страшний гість – це спогад про нелюдські злочини, які позбавили життя мільйони українців. У цей день душу нашої неньки України обпікає нестерпний біль, а на її очах тремтять сльози. Цей день – сьогодні. День пам'яті жертв голодоморів", – зазначив президент.

Зеленський нагадав, що цього дня українці згадують і вшановують пам'ять усіх загиблих від голодоморів 1921-го, 1922-го, 1923-го, 1946-го, 1947-го років, а також одного з найстрашніших голодоморів – 1932–1933-го років.

"Наслідком Голодомору, що визнаний геноцидом проти нашого народу з боку тоталітарного сталінського режиму, стали мільйони жертв серед українців. Це втрати, співставні з тими, які понесла Україна у Другій світовій війні. Як можна прагнути знищити цілий народ? Чому і за що? Ми ніколи не зможемо зрозуміти. Ми ніколи не зможемо цього забути. Ми ніколи не зможемо цього пробачити", – підкреслив український президент.

Відео: Офіс Президента України / YouTube

Голодомор 1932–1933 років вважають актом геноциду українського народу, здійснений урядом СРСР через організацію штучного масового голоду, який призвів до багатомільйонних людських жертв у сільській місцевості на території Української РСР. День пам'яті жертв Голодомору відзначають у четверту суботу листопада. Цьогоріч це буде 28 листопада.