Мінкультури занесло Машкова до переліку осіб, які загрожують нацбезпеці

Машков входить до найближчого оточення найвищого військово-політичного керівництва РФ і неодноразово підтримував окупантів на масових заходах, у яких також брав участь Путін
Фото: Театр Олега Табакова / Telegram

Міністерство культури та інформаційної політики України додало ще шістьох росіян до переліку осіб, які створюють загрозу національній безпеці. Про це йдеться в наказі Мінкультури від 24 липня.

Зазначають, що до списку додали російського актора Володимира Машкова, який пропагує війну проти України. Він входить до найближчого оточення найвищого військово-політичного керівництва РФ і неодноразово підтримував окупантів на масових заходах, у яких також брав участь нелегітимний президент РФ Володимир Путін. 

Окрім того, до переліку занесли російських акторів Наталію Антонову, Альону Яковлєву, Віталія Гогунського й Антона Батирєва, а також театрального режисера Сергія Векслера. Усі вони беруть участь у гібридній війні проти України, у пропагандистських заходах РФ і підтримують російське вторгнення в Україну.

Контекст:

Машков – народний артист Росії. Відомий за ролями у фільмах "Олігарх", "Полювання на піранью", "Злодій", "Ліквідація". Був режисером фільмів "Сирота казанська" і "Тато". 2018 року був довіреною особою Путіна на виборах президента РФ.

Машков – художній керівник московського театру Олега Табакова. Саме з його ініціативи на фасаді цього театру в березні 2022 року з'явилася величезна буква Z у кольорах георгіївської стрічки, повідомляли РБК у пресслужбі театру.

Сам Машков заявив агентству "Москва", що букву Z розмістили на фасаді будівлі "на знак підтримки російської спецоперації". "Я дуже гордий, що сьогодні на нашій будівлі, на будівлі нашого театру з'явився цей символ за батьківщину, за нашу армію, за нашого президента, за життя наших дітей без нацистів і бандерівців", – сказав пропагандист.

Машкова занесли до бази сайта "Миротворець". Проти нього ввели санкції Україна, Латвія, Канада, Євросоюз.

Донька Машкова, яка живе із сім'єю у США, публічно засудила напад РФ на Україну, а свого батька назвала особою, яка потрапила під вплив російської пропаганди.

Засновник інтернет-видання "ГОРДОН" Дмитро Гордон заявив, що Машков  серед тих діячів російської культури, некролог яких зіпсовано. "Діти мертві до вас приходитимуть уві сні  це ви їх убили",  сказав він.

15 березня слідчі Служби безпеки України зібрали нові докази підривної діяльності Машкова й додатково повідомили його про підозру за двома статтями Кримінального кодексу України.