Міноборони України вводить нові правила подання й розгляду рапортів військових

Рапорт можуть подавати, зокрема, і в електронній формі
Фото: armyinform.com.ua

Міністерство оборони України запроваджує нові правила подання й розгляду рапортів військовослужбовців. Про це повідомили 14 серпня у пресслужбі оборонного відомства.

"Нові зміни спрямовані на захист прав військовослужбовців, чітке встановлення строків розгляду звернень та підвищення відповідальності командирів", – заявляють у міністерстві.

У повідомленні назвали основні нововведення:

  • чітко визначені форми рапорту: усна, письмова, електронна;
  • встановлено послідовність погодження рапорту командирами;
  • обов'язкове обґрунтування в разі непогодження рапорту;
  • гарантовано розгляд рапортів щодо військової дисципліни, бойових завдань, здоров'я особового складу й відпусток не пізніше ніж за 48 годин після подання;
  • рапорти з інших питань мають розглянути протягом 14 днів.

"Жодна відмова не зупиняє подальший рух рапорту, а за подання рапорту не можна притягнути до відповідальності", – підкреслили в Міноборони.

Рапорт можуть подавати в усній формі (включно з технічними засобами комунікації) чи письмовій (паперовій або електронній). Паперовий рапорт може бути написаним від руки. Недотримання вимог до форматування або наявність граматичних/синтаксичних помилок не є підставою для відмови в розгляді.

Електронний рапорт створюють і подають через системи "Армія+", СЕДО або інші IT-системи Міністерства оборони України. Для рапортів, які містять службову інформацію або державну таємницю, використовують винятково відповідну комунікаційну систему Міноборони або ЗСУ.

Нові правила поширюються на військовослужбовців Міністерства оборони, Збройних сил України й Державної спеціальної служби транспорту.

Контекст:

8 серпня 2024 року Міністерство оборони України презентувало застосунок "Армія+", через який військовослужбовці можуть подавати електронні рапорти. Зокрема, у застосунку доступні 11 видів рапортів, згрупованих у чотири типи: "На відпустку", "На допомогу", "Направлення" і "Видача направлення", зазначає "АрміяInform".