Міносвіти заявило, що хоче повернути за парти 300 тис. учнів і запроваджує нову політику

Програма містить п'ять основних компонентів
Фото: depositphotos.com

Міністерство освіти і науки України хоче повернути до очного навчання щонайменше 300 тис. учнів, для цього запроваджує комплексну політику "Школа офлайн". Про це 29 липня у Facebook повідомив очільник міністерства Оксен Лісовий.

За його словами, спершу через пандемію COVID-19, а тепер і через повномастшабне вторгнення країни-агресора РФ українські учні відстають від потрібного рівня знань щонайменше на два роки.

Як уточнив очільник Міністерства цифрової політики України Михайло Федоров, програма містить п'ять основних компонентів:

  • очікують, що внутрішньо переміщені діти навчатимуться за місцем перебування очно за наявності безпекових умов. Наприклад, дитина з Бердянська, яка проживає в Чернівцях, вийде у школу офлайн. За планами уряду, учні будуть занурені в навчання й матимуть більше уваги від учителів;
  • у задумах МОН – прибрати подвійне навантаження для дітей за кордоном. Якщо раніше учні в першій половині дня навчалися в іноземній школі, а потім – дистанційно в Україні, то в майбутньому вони в онлайн-форматі зможуть вивчати лише предмети з українознавчим компонентом, за інші дисципліни бали перезарахують з іноземних шкіл у всіх класах;
  • освіту адаптують під запит і умови учнів із тимчасово окупованих територій. Дітей хочуть навчати індивідуально, підлаштовуючись під їхні потреби і графік;
  • планують підготовку відповідної інфраструктури: будівництво укриттів, закупівлю автобусів і забезпечення девайсами;
  • в уряді заявили, що прагнуть зберегти роботу для кожного вчителя – МОН планує дати можливість перейти в кадровий резерв, де буде середня зарплата і спеціальне навчання. Із резерву вчителі можуть перейти на роботу в іншу школу або мати гарантоване місце роботи на деокупованій території.

За словами Федорова, "Школа офлайн" почне діяти з 1 вересня, впровадження буде поступовим.

Контекст:

Про те, що школярам потрібно виходити в офлайн, Лісовий заявляв іще навесні 2023 року. Очільник МОН упевнений: якщо українські учні не вийдуть на очні заняття, то може впасти якість освіти. Ішлося як про школярів, так і про студентів.

Як повідомив Федоров, понад 600 тис. дітей в Україні навчаються дистанційно, ще 390 тис. – за кордоном.