Мінреінтеграції планує впровадити віртуальні мобільні номери для українців на окупованих територіях

Мінреінтеграції звернулося до мобільних операторів щодо створення спеціального тарифу для мешканців тимчасово окупованих територій
Фото: depositphotos.com

У Міністерстві з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України вважають, що впровадження віртуальних мобільних номерів створить додаткові можливості для реінтеграції українських громадян, які змушені жити в російській окупації.

Міністерство з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України розглядає можливість впровадження віртуальних мобільних номерів для жителів не підконтрольних Україні територій. Про це 26 січня повідомляє пресслужба уряду.

Як уточнили в Мінреінтеграції, ідеться про впровадження сучасних телекомунікаційних платформ, зокрема послуг мобільних операторів, що дають змогу жителям окупованих територій за допомогою мобільного інтернету або Wi-Fi одержувати й здійснювати голосові й відеодзвінки, отримувати й відправляти смс-повідомлення, використовуючи мобільні застосунки.

"Унаслідок тимчасової окупації Росією частини території України, провадження діяльності мобільних операторів в окупованих районах унеможливлено. Це значно ускладнило комунікацію з громадянами України, які проживають на тимчасово окупованих територіях (ТОТ). Мешканці ТОТ позбавлені можливості безперешкодного доступу до державних сервісів та електронних послуг, що надаються з використанням мобільного номера заявника (адміністративні, банківські, медичні послуги). Відсутність можливості бути на зв’язку є одним з чинників, що викликають занепокоєння в абітурієнтів, батьки яких залишаються на ТОТ, коли діти розмірковують про вступ до закладів вищої освіти в інших регіонах України", – зазначив заступник міністра з питань реінтеграції Снавер Сейтхалілєв.

Одним із можливих варіантів розв'язання цієї проблеми є технологія віртуального мобільного номера (без фізичної сім-картки). Міністерство звернулося до мобільних операторів щодо можливості створення спеціального тарифу для жителів тимчасово окупованих територій України. В уряді вважають, що цей проєкт може допомогти "соціально відповідальному бізнесові", який спрямований на допомогу українським громадянам з окупованих районів.

"Ми очікуємо, що віртуальний мобільний номер створить додаткові можливості для реінтеграції наших людей. Після отримання відповідей мобільних операторів ми зможемо детально оцінити потенціал цього рішення і визначимо подальші кроки", – сказав Сейтхалілєв.

Росія анексувала Крим після незаконного референдуму 16 березня 2014 року. Приєднання півострова до РФ не визнають Україна та більшість країн світу. Наразі між материковою Україною і Кримом діє контрольно-пропускний режим, а Київ де-факто не контролює півострова.

У 2014 році, відразу після анексії Криму, Росія почала збройну агресію на сході України. Бойові дії тривають між Збройними силами України з одного боку та російською армією й підтримуваними Росією бойовиками, які контролюють частину Донецької й Луганської областей, з іншого. Офіційно РФ не визнає свого вторгнення в Україну, усупереч поданим Україною фактам і доказам.