Мовному омбудсмену надійшло майже 1000 звернень протягом двох місяців дії мовного закону у сфері обслуговування

Найбільше повідомлень надійшло з Києва та Київської області. У Львівській області скаржилися майже виключно на інші регіони
Фото: EPA
Найбільше повідомлень, звернень і скарг надійшло з Києва та Київської області, а також зі Львівської та Харківської областей.

Омбудсмену із захисту української мови Тарасові Кременю із 16 січня надійшло 944 повідомлення від громадян. Про це повідомляють на його сторінці у Facebook.

"За два місяці дії ст. 30 мовного закону (із 16 січня до 16 березня 2021 року) на адресу уповноваженого із захисту державної мови надійшло 944 повідомлення від громадян України щодо захисту прав на отримання інформації та послуг державною мовою, усунення перешкод та обмежень у користуванні державною мовою", – ідеться в повідомленні.

Найбільше повідомлень, звернень і скарг надійшло з Києва та Київської області (368). Зі Львівської області надійшло 88 звернень, які стосуються переважно порушень в інших регіонах України (про порушення в самій Львівській області – тільки три з них), із Харківської – 74, Одеської – 38, Дніпропетровської – 35, Чернігівської – 32, Запорізької і Полтавської – по 19, Вінницької – 10.

Більшість (382) звернень стосується відсутності української версії вебсайтів про надання послуг і сайтів інтернет-магазинів. 211 звернень громадян стосуються порушення їхніх прав у сфері обслуговування – як в окремих магазинах, так і в магазинах великих торговельних мереж, супермаркетах, закладах громадського харчування, банківських установах, салонах краси, перукарнях, ветеринарних клініках.

І далі зростає кількість звернень про порушення мовного законодавства в органах місцевого самоврядування. Про використання недержавної мови депутатами місцевих рад надійшло 48 скарг.

У липні 2019 року в Україні набув чинності закон про забезпечення функціонування української мови як державної. Відповідно до закону, українська мова є обов'язковою для використання в органах державної влади та місцевого самоврядування, а також у публічних сферах суспільного життя.

Із січня 2021 року всі постачальники послуг, незалежно від форми власності, мають обслуговувати споживачів українською мовою, на прохання клієнта можна використовувати іншу мову, прийнятну для обох сторін. Дія закону не поширюється на сферу приватного спілкування і релігійних обрядів.

Кремінь розповідав, що ніхто не може зобов'язати працівника сфери послуг обслуговувати клієнтів недержавною мовою.

Згідно з опитуванням, яке минулого місяця провели Київський міжнародний інститут соціології та соціологічна компанія SOCIS, 52,7% громадян України вдома розмовляють українською мовою, 23,5% – російською, 22,5% – двома цими мовами, 1,2% – іншою мовою.