МОЗ України п'ять років не може запустити унікальне програмне забезпечення для боротьби з раком крові – ЗМІ

Державного реєстру донорів гемопоетичних стовбурових клітин в Україні досі не створено
Фото: depositphotos.com
В Україні зараз працює лише приватний реєстр донорів кісткового мозку, його послуги дорогі й не можуть задовольнити потреби значної кількості пацієнтів, тоді як ще 2018 року чеська компанія Steiner разом із компанією-постачальником надала Міністерству охорони здоров'я спеціальне програмне забезпечення Prometheus. Про це 1 листопада написало у статті "База даних ціною в людські життя. Чому Україна досі не має державного реєстру донорів стовбурових клітин" видання Delo.ua.

За даними журналістів, станом на початок 2022 року в Україні потребу у трансплантаціях кісткового мозку оцінювали у 2,5 тис., з них 750 – від донорів, інші – від пацієнтів.

За кордоном проблему пошуку донорів вирішують через програму Prometheus: це програмне забезпечення дає можливість створити реєстр донорів гемопоетичних стовбурових клітин (ГСК), які необхідні для трансплантації кісткового мозку пацієнтам із раком крові.

Програмний продукт встановили ще 2018 року, фахівці компанії Steiner провели в Києві навчання для представників МОЗ, видавши їм відповідні сертифікати, пише сайт. Автор статті зазначає, що з невідомих причин подальшу роботу з використанням ПЗ Prometheus не проводили, тому державного реєстру донорів гемопоетичних стовбурових клітин в Україні досі не створено.

Delo.ua повідомило, що міністру охорони здоров'я Вікторові Ляшку постачальник надіслав лист, у додатку до якого є, зокрема, диск із дистрибутивом ПЗ реєстру живих донорів ГСК Prometheus в оновленій версії та документація адміністратора ПЗ.

"Prometheus – всесвітньо визнана інформаційна система реєстру донорів гемопоетичних клітин. Система веде облік донорів стовбурових клітин та пацієнтів і щоденний пошук відповідних донорів для конкретних пацієнтів. Такий облік дає змогу звітувати WMDA, а також може бути пов'язаний з іншими реєстрами через EMDIS (Європейську інформаційну систему донорів кісткового мозку), міжнародну мережу донорів стовбурових клітин, яка зараз охоплює понад 90% донорів у всьому світі. Prometheus використовує 26 реєстрів із загальної кількості 40 реєстрів, підключених до мережі. До речі, як повідомили фахівці компанії Steiner, Україна досі не має доступу до EMDIS", – ідеться в матеріалі.