МОЗ України планує протягом найближчих місяців подати до Ради законопроєкт про легалізацію медичного канабісу

Медичну марихуану в Україні поки що не легалізовано
Фото: depositphotos.com
МОЗ України розробило законопроєкт про легалізацію медичного канабісу, його планують внести до парламенту протягом найближчих місяців. Про це повідомив перший заступник міністра охорони здоров'я Олександр Комаріда у коментарі "РБК-Україна", який опубліковано 11 січня.

За словами Комаріди, система контролю за нарковмісними препаратами в Україні вже давно і ефективно працює, а з 2022 року її вдосконалять.

"Ми плануємо подати його [законопроєкт] якомога швидше на розгляд Верховної Ради, у першому кварталі 2022 року так точно. Затягувати із цим ми не маємо наміру. Ми цей законопроєкт запустили в роботу не заради процесу, а заради результату. І ми зробимо все необхідне, щоб його досягти", заявив він.

Контекст:

Проєкт закону про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо регулювання обігу конопель у медичних цілях, наукової та науково-технічної діяльності №5596 внесли до Ради 2 червня. 13 липня парламент не зміг ухвалити документ у першому читанні. Проєкт закону відправили на доопрацювання 240 голосами.

Його ініціатори – група нардепів із фракцій "Слуга народу", "Європейська солідарність" та "Голос", а також позафракційні парламентарії. Як повідомляла співавторка документа, нардепка від "Слуги народу" Євгенія Кравчук, законопроєкт передбачає, що буде введено посилений контроль за обігом канабісу в медичних і наукових цілях завдяки впровадженню електронного реєстру всіх препаратів, відпусканню виключно за електронними рецептами від лікаря, ліцензуванню будь-якої діяльності, пов'язаної з обігом медичного канабісу, а також звітності і подаванню інформації контролювальним органам.

Верховна Рада України минулого скликання спробувала врегулювати питання легалізації канабісу в Україні, але не встигла. Законопроєкт №10313, який дозволяв вирощування конопель для наукових, промислових, навчальних та медичних цілей, зареєстрували 20 травня 2019 року. Документ внесли до порядку денного Верховної Ради 6 червня, але депутати не розпочали його розгляд.

У жовтні 2020 року Офіс президента України порушив питання можливої легалізації в країні медичних препаратів на основі канабісу. У команді глави держави заявили, що може йтися лише про препарати медичного характеру, які необхідні людям, котрі страждають від тяжких системних болів, мають украй тривожні та депресивні стани, посттравматичний стресовий розлад. В Офісі президента підрахували, що не менше як 2 млн українців потребують таких препаратів.

У листопаді 2020 року голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив про підготовку законопроєкту щодо легалізації медичного канабісу.

У грудні 2020 року члени комісії з наркотичних засобів ООН, до якої входять 53 держави, схвалили рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я та виключили канабіс, який використовують у медичних цілях, із категорії особливо небезпечних наркотиків у світі, до якої занесено, наприклад, героїн. Проте марихуана досі в переліку наркотиків, заборонених для використання з немедичною метою. США та європейські країни голосували за, Україна утрималася.

У квітні 2021 року Кабінет Міністрів України розширив перелік дозволених препаратів, прибравши деякі ліки на основі канабісу зі списку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів.