МОЗ України: Виробники ліків з ізольованим канабідіолом можуть звертатися по реєстрацію

У МОЗ пояснили, як реалізовуватимуть постанову Кабміну
Фото: depositphotos.com
Постанова Кабміну легалізувала в Україні не тільки кілька конкретних ліків на основі канабісу, але й вивела з-під держконтролю ізольований канабідіол, зазначив заступник міністра охорони здоров'я Ігор Іващенко в коментарі "Українській правді. Життя".

Кабінет Міністрів України 9 квітня розширив перелік дозволених препаратів, прибравши зі списку наркотичних засобів, психотропних речовин і прекурсорів кілька ліків, зроблених на основі канабісу.

У громадських організаціях, які борються за легалізацію медичного канабісу, це рішення розкритикували. Зокрема, голова благодійного фонду "100% Життя" Дмитро Шерембей зазначив, що до дозволеного списку увійшло тільки три препарати, два з яких синтезовано штучно, і тому вони занадто дорогі для більшості пацієнтів, які їх потребують.

Окремо Шерембей наголосив, що до цього списку не ввійшов навіть "Епідіолекс" – також недешеві (за відкритими даними, приблизно $1,5 тис. за 100 мл, або $32,5 тис. у масштабах річної терапії), проте здатні допомогти 18 тис. дітей в Україні ліки проти фармрезистентної епілепсії.

Заступник міністра охорони здоров'я стверджує, що виробники лікарських засобів, які містять у своєму складі ізольований канабідіол, – зокрема "Епідіолексу", – можуть звертатися по реєстрацію в Державний експертний центр.

Згідно з постановою Кабміну, усі лікарські засоби, у складі яких міститься лише ізольований канабідіол (КБД, CBD – одна з багатьох активних речовин, які є в рослині канабіс; вважають, що вона не має психоактивних властивостей), не підлягають контролю держави як наркотичні засоби чи психотропні речовини.

Головний санітарний лікар України, заступник міністра охорони здоров'я Віктор Ляшко в коментарі "РБК-Україна" заявив, що в Україні тепер дозволено використовувати понад 10 торговельних назв лікарських засобів, що містять фармацевтичні канабіноїди чи похідні тетрагідроканабінолу.

Контекст:

Медичні дослідження по всьому світу засвідчують ефективність препаратів на основі марихуани для цілого спектра захворювань. У 2015 році американський Національний центр раку визнав ефективність канабісу в боротьбі з раком.

Верховна Рада України минулого скликання спробувала врегулювати питання легалізації канабісу в Україні, але не встигла. Законопроєкт №10313, що дозволяв вирощування конопель із науковою, промисловою, навчальною й медичною метою, зареєстрували 20 травня 2019 року. Документ додали до порядку денного Верховної Ради 6 червня, але депутати не почали його розглядати.

У жовтні 2020 року Офіс президента України порушив питання можливої легалізації у країні медичних препаратів на основі канабісу. У команді глави держави заявили, що може йтися тільки про медичні препарати, які необхідні людям, що переживають тяжкі системні болі, украй тривожні й депресивні стани, посттравматичний стресовий розлад. В Офісі президента підрахували, що не менше ніж 2 млн українців потребують таких препаратів.

Президент України Володимир Зеленський 2019 року говорив, що легалізація марихуани поки "не в пріоритеті", голова Верховної Ради України Дмитро Разумков виступав проти легалізації, але в листопаді 2020 року голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія повідомив про підготовку законопроєкту про легалізацію медичного канабісу.

У грудні 2020 року депутатка від "Голосу" Ольга Стефанишина зареєструвала у Верховній Раді законопроєкт №4553, розроблений Українською асоціацією медичного канабісу разом із юристами, медиками, ученими, політиками, громадськими організаціями та державними установами.

Того самого місяця члени комісії з наркотичних засобів ООН, куди входить 53 держави, ухвалили рекомендації Всесвітньої організації охорони здоров'я й виключили канабіс, який використовують із медичною метою, із категорії особливо небезпечних наркотиків у світі, до якого входить, наприклад, героїн. Однак марихуана, як і раніше, у переліку наркотиків, заборонених для використання з немедичною метою. США і європейські країни голосували за, Україна утрималася.