МОЗ України збільшило строк дії електронних рецептів із 30 до 90 днів

Строк дії рецептів на наркотичні лікарські засоби залишається 10 днів
Фото: depositphotos.com

В Україні строк дії електронних рецептів на рецептурні ліки, які пацієнт купує власним коштом, тепер становитиме 90 календарних днів замість 30. Відповідне рішення 17 жовтня ухвалило Міністерство охорони здоровʼя.

Як зазначають у відомстві, це рішення дасть змогу пацієнтові не лише рідше відвідувати лікаря, щоб поновити рецепт, але й зручніше погашати е-рецепт, виписаний на курс лікування до 90 днів.

Водночас строк дії рецептів на наркотичні лікарські засоби залишається 10 днів, а на ліки, які підлягають реімбурсації або які відпускають на пільгових умовах, або екстемпоральні лікарські засоби – 30 календарних днів. 

Погасити електронний рецепт, як і раніше, можна в аптеці, яка працює з електронною системою охорони здоровʼя. Знайти відповідну аптеку можна, скориставшись дашбордом "Електронна карта місць відпуску лікарських засобів за е-рецептом". Для цього досить обрати область, тип і назву населеного пункту, у якому ви проживаєте. Після цього на дашборді зʼявиться карта з позначками доступних аптек, а також перелік адрес аптек, які відпускають ліки за е-рецептом.

МОЗ попереджає, що хай якими звичними й безпечними здаються рецептурні ліки, неправильне застосування їх може спричинити виникнення серйозних побічних ефектів, викликати залежність чи становити ризик зловживання.