У Донецькій області 90 шахтарів відмовилися підніматися на землю. Вони зупинили акцію протесту за умови, що сьогодні отримають борг із зарплати

Шахтарі вимагають виплатити їм борги із зарплати
Фото: Михайло Волинець / Facebook (архів)
90 працівників шахти "Алмазна" в Добропіллі Донецької області заявили, що залишаться в шахті до виплати боргів із зарплати, повідомив голова Незалежної профспілки гірників, народний депутат від "Батьківщини" Михайло Волинець. Про це він написав у Facebook 1 грудня.

Він зазначив, що шахта належить держпідприємству "Добропіллявугілля видобуток", борг якого із зарплати шахтарям перевищує 100 млн грн.

За інформацією Волинця, про незадоволення ситуацією та готовність приєднатися до шахтарів "Алмазної" заявляють і інші працівники шахтоуправління.

На шахту приїхало керівництво підприємства. Волинець повідомив, що опівночі після тривалих переговорів з адміністрацією шахтарі погодилися зупинити акцію протесту та вийти на поверхню під гарантії адміністрації, що сьогодні зарплатний борг за жовтень буде виплачено в повному обсязі 50 млн грн.

На решті 33 шахт державного сектору зарплатна заборгованість з урахуванням листопада, за інформацією Волинця, становить 2,35 млрд грн.

"Нова хвиля обурення в шахтарських трудових колективах назріває через надходження інформації про те, що "Центренерго" планує першочергово направляти кошти на закупівлю дорогого імпортного вугілля, а з українськими постачальниками буде розраховуватися в останню чергу", – додав Волинець.

Контекст:

На початок листопада борг із зарплати перед співробітниками державних шахт сягав, за інформацією Волинця, 2,4 млрд грн. За його словами, низка підприємств оголошувала про намір розпочати страйк із вимогою виплатити зарплати.

1 листопада на погашення боргу із зарплат шахтарям Міненерго перерахувало 671 млн грн.