В Одеській області у COVID-реанімацію потрапила жінка з, імовірно, підробленим сертифікатом про вакцинацію. Лікарня звернулася до СБУ

Пацієнтка перебуває у реанімації із 2 листопада
Фото: Міністерство охорони здоров'я України / Facebook (архів)
У Дунайську обласну лікарню у місті Ізмаїл Одеської області потрапила жінка з коронавірусною інфекцією, яка має у медичній карті запис про введення двох доз вакцини проти COVID-19, але вона сама заявила лікарям, що не була вакцинованою.

Про це департамент охорони здоров'я Одеської облдержадміністрації повідомив у Facebook 4 листопада.

В обласну лікарню пацієнтку перевели з районної, де вона провела два дні, ще 10 днів перед цим жінка "вдома займалася самолікуванням", повідомили у департаменті. Жінку доправили до обласної лікарні у тяжкому стані.

"Це був той випадок, коли вакцинований пацієнт був у настільки тяжкому стані, що до пацієнтки вирушила медична комісія", – ідеться у пості.

Директор Дунайської обласної лікарні Віталій Гайдуков розповів, що комісійний огляд жінки проводили у його присутності за участю медсестри та завідувача COVID-відділення.

"[Пацієнтці] сказали: "Ви у вкрай важкому стані. Тактика лікування залежить від того, чи ви були вакциновані. Від цього залежить ваше життя – потрібні різні препарати та різні дози". Тоді вона взяла за руку завідувача відділення і сказала: "Я не вакцинована", – розповів Гайдуков.

Він зазначає, що "не може стверджувати", що її сертифікат про вакцинацію було підроблено. "Справжність сертифіката можуть довести або спростувати лише правоохоронні органи", – сказав медик.

Керівництво лікарні повідомило про цей випадок обласний департамент охорони здоров'я та Службу безпеки України.

2 листопада жінку перевели до реанімації, її стан погіршується. Пацієнтка потребує кисню, говорять у лікарні та не відкидають, що її переведуть на ШВЛ.

"Сьогодні жінка у тяжкому стані не тільки фізично, але, напевно, й морально. У результаті постраждати може і лікар, який брав у цьому участь",  сказав Гайдуков, припустивши, що пацієнтка лікувалася вдома, оскільки "їй було незручно зізнатися лікарю".

Контекст:

МОЗ України ще на початку жовтня вимагало усунути керівництво 15 лікарень через підроблення документів про вакцинацію проти COVID-19.

Від початку року правоохоронці відкрили приблизно 900 проваджень через фейкові документи про вакцинацію, половина з них – щодо фактів використання громадянами підроблених COVID-сертифікатів, 73 – щодо медичних працівників та 32 – щодо туристичних агентств, повідомив 30 жовтня перший заступник міністра внутрішніх справ України Євгеній Єнін.

Керівник департаменту кібербезпеки СБУ Ілля Вітюк сказав 4 листопада, що торгівля COVID-сертифікатами в Україні стала масштабним явищем. На його думку, цьому сприяє, зокрема, і відносно несуворе покарання за фальсифікацію документів.

1 листопада комітет Ради з питань правоохоронної діяльності рекомендував парламенту ухвалити за основу законопроєкт №6084 щодо встановлення відповідальності за підроблення документів про проведення профілактичних щеплень. Парламент ухвалив його у першому читанні 2 листопада. Зокрема, пропонують ввести штраф за підроблення COVID-сертифікатів від 17 тис. до 34 тис. грн або обмеження волі до двох років для тих, хто свідомо використовує підроблені документи.

Згідно з документом, медпрацівники, які будуть заносити неправдиві дані до бази, дістануть штраф до 68 тис. грн або до двох років обмеження волі. Тим, хто виготовлятиме і продаватиме підробки, загрожує штраф до 170 тис. грн або позбавлення волі на строк до трьох років.

Спалах коронавірусної інфекції виник наприкінці 2019 року у Китаї. 11 березня 2020 року Всесвітня організація охорони здоров'я оголосила поширення коронавірусу пандемією. Станом на 4 листопада в Україні підтвердили більше ніж 3 млн випадків COVID-19, померло 70,8 тис. осіб.

Вакцинація в Україні стартувала 24 лютого. Зараз можуть щепитися усі охочі віком від 12 років. Від початку кампанії з вакцинації першою дозою щеплено понад 11 млн осіб, завершило імунізацію майже 7,8 млн осіб.