На станції "Академік Вернадський" зафіксували рекордний протягом 20 років рівень снігу

Рівень снігу біля станції "Академік Вернадський" становить 2,75 м
Фото: Національний антарктичний науковий центр / Facebook

Метеорологи зафіксували рекордний рівень снігу біля української антарктичної станції "Академік Вернадський". Про це йдеться на сторінці Національного антарктичного наукового центру у Facebook.

Рівень снігу становить 2,75 м. Це найбільший показник за останні 20 років. Попередній рекорд був 2016-го і становив 2,65 м, тобто на 10 см менше.

Такі опади здивували фахівців, оскільки тепер в Антарктиді метеорологічне літо.

"На нашому острові й тепер сніжить. І це при тому, що в Антарктиді зараз літо. Полярники героїчно відкопуються зі снігу вже багато днів поспіль, пінгвіни і пінгвінята не постраждали", – зазначають полярники.

Контекст:

Антарктична станція "Академік Вернадський" розташована на острові Галіндез. Раніше вона належала Великобританії і мала назву "Фарадей". 6 лютого 1996 року станцію було передано Україні та перейменовано.

На станції проводять наукові дослідження щодо зміни клімату, озонової діри, реакції тварин і рослин на потепління.

Наприкінці березня 2021 року на станцію "Академік Вернадський" вирушила 26-та експедиція. У середині квітня вона прибула до Антарктиди і прийняла естафету від колег із 25-ї експедиції. Повідомляли, що ця команда – наймолодша з-поміж усіх попередніх експедицій, вона проведе в Антарктиці орієнтовно 13 місяців.

У липні Український антарктичний центр оголосив набір до 27-ї експедиції. Анкети приймали до 3 вересня. В оголошенні про набір наголошували, що уряд торік збільшив зарплату для полярників у середньому до 54 тис. грн на місяць, а також що ця експедиція буде першою, яка вирушить на станцію на власному науково-дослідному криголамі.