На валютний ринок України "вкинули" сотні тисяч фальшивих доларів, детектори валют не відрізняють їх від справжніх – СБУ

За даними СБУ, правоохоронці затримали організатора схеми і покупця під час реалізації чергової партії підроблених $2 тис.
Фото: ssu.gov.ua

Співробітники Служби безпеки України викрили угруповання, яке займалося збутом підробленої іноземної валюти. Про це 12 жовтня повідомила пресслужба СБУ.

За даними спецслужби, учасники схеми продавали високоякісні 100-доларові підробки за 50% від їхньої номінальної вартості. За попередньою інформацією, вони "вкинули" на український валютний ринок сотні тисяч фальшивих доларів.

Досудове слідство встановило, що організатором схеми є житель Києва, який раніше вже потрапляв у поле зору правоохоронних органів у зв'язку із причетністю до аналогічних злочинів. Фігурант справи налагодив збут фальшивих американських доларів у різні регіони України, зокрема в Житомирську область.

"При цьому підроблені гроші були преміум-якості та не ідентифікувалися детекторами валют як фальшиві. За попередніми даними, схема збуту працювала щонайменше з початку цього року. Підроблені банкноти збували через особисті зв'язки декілька разів на тиждень як великими, так і дрібногуртовими партіями, у середньому по кілька тисяч доларів", – ідеться в повідомленні.

Оперативники СБУ задокументували кілька фактів збуту киянином фальшивок жителю Житомира.

Під час спецоперації правоохоронці затримали організатора схеми і покупця в момент реалізації чергової партії підроблених $2 тис.

Унаслідок 11 одночасних обшуків за місцем проживання підозрюваних і у приміщеннях, які вони використовували для злочинної діяльності, було вилучено грошові кошти, вогнепальну зброю та боєприпаси, чорнові записи із "клієнтською базою" організатора схеми.

Відкрито кримінальне провадження за ч. 2 ст. 199 (виготовлення, зберігання, придбання, перевезення, пересилання, ввезення в Україну з метою збуту або збут підроблених грошей, державних цінних паперів чи білетів державної лотереї) Кримінального кодексу України. Максимальне покарання – до 10 років позбавлення волі.

Правоохоронці встановлюють і блокують шляхи надходження підробленої іноземної валюти до фігурантів справи.