На Закарпатті трьох підлітків засудили умовно за сексуальне насильство над неповнолітньою, вирок спричинив обурення громадськості

Суд ухвалив вирок трьом підліткам, які зґвалтували дівчинку
Фото: pixabay.com
У Воловецькому районі на Закарпатті суд ухвалив вирок трьом підліткам, яких обвинувачували у груповому зґвалтуванні школярки, – п'ять років ув'язнення. Водночас суд звільнив злочинців від покарання, призначивши їм випробувальний строк на два роки й зобов'язавши виплатити потерпілій по 60 тис. грн компенсації. Рішення суду спричинило обурення в соцмережах, повідомляє "Суспільне". Його опублікували в Єдиному реєстрі судових рішень 16 березня.

Злочин стався 24 серпня 2021 року. Знайомі потерпілої покликали її у підвал у будинку одного з них, де скоїли злочин, знімаючи його на відео. 14 вересня в поліцію звернулася бабуся дівчинки. На допиті дівчинка підтвердила факт зґвалтування, поліцейські розшукали причетних до злочину двох 15-річних і 14-річного підлітків.

Справу розглядали за ст. 152 Кримінального кодексу України (зґвалтування). Але 16 березня 2023 року суд визнав підлітків винними за ч. 3 ст. 153 (скоєння дій сексуального характеру, не пов'язаних із проникненням у тіло іншої особи, без добровільної згоди потерпілого (сексуальне насильство), скоєне групою осіб стосовно неповнолітньої особи).

Спікерка Закарпатської обласної прокуратури Катерина Хижняк повідомила, що висновок судово-медичної експертизи факту зґвалтування не підтвердив. Остаточно це було встановлено за інформацією, одержаною від потерпілої вже під час розгляду справи по суті у суді. Проте факт сексуального насильства, не пов'язаного із проникненням у тіло, був, уточнила Хижняк.

Наразі у Закарпатській обласній прокуратурі розглядають можливість оскарження вироку. На це виділяють 30 днів від дня його ухвалення.

Блогерка Олена Пшенична, яка стала активно поширювати історію в соцмережах, повідомила у Facebook, що у школі підліткам педагоги дали позитивні характеристики. Також наголошують, що у дівчинки в суді не було адвоката, а її інтереси в суді представляла служба захисту дітей місцевої сільради, у якій мати двох підлітків працює секретаркою.

За її словами, зняте під час злочину відео підлітки завантажили в інтернет і поширили у школі.

Запис викликав резонанс у соціальних мережах – ним поділилися понад 6,5 тис. разів. Українці обурені надто м'яким вироком.

Народна депутатка Інна Совсун ("Голос") у зв'язку із ситуацією заявила, що подала у Верховну Раду законопроєкт, який дозволяє відкривати кримінальну справу про зґвалтування, сексуальне насильство, домашнє насильство, примус до аборту або стерилізації без заяви потерпілої або потерпілого, а якщо заяву заберуть, справу однаково неможливо буде закрити.