"Наказ сприйняв за знущання". ДБР завершило розслідування справи про розстріл нацгвардійців на "Південмаші"

Максимальне покарання, яке загрожує Рябчуку, – це довічне ув'язнення
Скріншот: ТСН / YouTube
Співробітники Держбюро розслідувань завершили досудове розслідування щодо військовослужбовця Артемія Рябчука, який у січні цього року вчинив стрілянину на "Південному машинобудівному заводі" у Дніпрі. Про це повідомляє пресслужба бюро.

Як установило слідство, обвинувачений після призову на військову строкову службу зіткнувся із нестатутними стосунками з боку старших за призовом колег. Кілька разів він був свідком конфліктів і сварок, про які доповідав керівництву. Тому в інших військовослужбовців сформувалося щодо нього негативне ставлення.

За кілька годин до трагедії, перебуваючи у складі бойової варти, солдат мав відпочивати. Однак йому наказали впорядкувати документацію в караульному приміщенні.

"Цей наказ старшого за призовом військовослужбовця він сприйняв за знущання, після чого вирішив мститися за всі попередні образи", – з'ясували слідчі.

Перебуваючи в кімнаті для зберігання зброї, він узяв автомат і набої й почав розстрілювати, як він вважав, усіх своїх кривдників.

Нацгвардійця обвинувачують у:

  • порушенні статутних правил взаємовідносин між військовослужбовцями із застосуванням зброї, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 3 ст. 406 Кримінального кодексу України);
  • умисному вбивстві (п. 1, 8, 9 ч. 2 ст. 115 КК України);
  • закінченому замаху на вбивство двох і більше осіб у зв'язку з виконанням ними службового обов'язку, а також із метою приховати інший злочин або полегшити його вчинення (ч. 2 ст. 15, п. 1, 8, 9 ч. 2 ст. 115 КК України);
  • викраденні військовослужбовцем зброї, бойових припасів, іншого військового майна (ч. 3 ст. 410 КК України);
  • дезертирстві (ч. 3 ст. 408 КК України);
  • порушенні статутних правил вартової служби, що спричинило тяжкі наслідки (ч. 2 ст. 418 КК України);
  • незаконному поводженні зі зброєю (ч. 1 ст. 263 КК України).

Санкції статей передбачають покарання у вигляді довічного позбавлення волі.

Контекст:

У ніч на 27 січня у Дніпрі на території заводу "Південмаш" військовослужбовець Нацгвардії Рябчук розстріляв товаришів по службі й утік зі зброєю. Унаслідок цього п'ятеро людей загинули, ще п'ятеро дістали поранення.

Рябчука затримали того ж дня в селищі під Дніпром. Він сам вийшов на зв'язок, розповіли в Держбюро розслідувань. ДБР відкрило кримінальне провадження про службову недбалість керівництва Нацгвардії. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк до семи років.

Одразу після злочину Рябчука повідомили про підозру за трьома статтями: убивство, дезертирство і викрадення зброї військовим. 

28 січня суд відправив Рябчука під варту, альтернативи застави не передбачено. Під час засідання підозрюваний попросив вибачення і заявив, що повністю визнає свою провину.

Командувач Національної гвардії України Микола Балан через стрілянину на "Південмаші" пішов у відставку.